Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En valfråga om regeringen inte anpassar sig

/

Håkan Juholt håller på att göra pensionerna till en valfråga. Redan nu, drygt tre år före nästa val.

Annons

Det är som vanligt svårt att riktigt veta vad han vill. Mer än att i allmänna ordalag "stärka systemet". Men det hotfulla ordvalet är oroväckande.

Redan i sitt linjetal på kongressen lovade han att se över pensionerna.

På första maj tog han upp frågan igen.

Och i Ekot igår morse hotade han med att splittra den gemensamma blocköverskridande pensionsuppgörelsen och göra pensionerna till en valfråga. Om inte regeringen dansar efter Juholts pipa.

Frågan är hur starkt stöd som Håkan Juholt har i partiet för att blåsa till strid om pensionsuppgörelsen.

"Några sådana signaler har vi aldrig fått internt i pensionsgruppen eller av andra ledande socialdemokrater", säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.

Det nya pensionssystemet kom till i en uppgörelse över blockgränsen. Sedan dess har en pensionsgruppen, med de fyra allianspartierna och Socialdemokraterna, värnat om och utvecklat pensionssystemet.

I ekointervjun med Juholt var det påfallande mycket "jag".

"Jag har sett det här problemet. Jag har inte hört moderatledaren adressera det här problemet. Jag har sett problemet, att pensionerna inte håller långsiktigt för löntagarna i vårt land. Därför måste vi förstärka pensionssystemet", sade Juholt.

Tre "jag" på fyra korta meningar.

Men risken är att Juholt genom sina soloutspel snarare riskera att splittra och försvaga systemet än att stärka det.

Det här har de stora fackliga organisationerna glädjande nog genomskådat.

Redan i sitt linjetal på kongressen bjöd Håkan Juholt ju in löntagarnas tre fackliga organisationer, LO, TCO och Saco, till "en ordentlig utvärdering av pensionssystemet".

Men han fick snabbt backa. Varken TCO eller Saco hade någon lust att agera draghästar åt socialdemokratin. Till skillnad från LO bygger dessa fackförbund sin verksamhet på att vara partipolitiskt obundna.

Visst kan det finnas anledning att ha en kontinuerlig översyn av pensionssystemet. Men den kan göras inom ramen för den gemensamma pensionsgruppen. Med tanke på tonläget i det senaste utspelet verkar det nästan som om Juholt inte känner till att den här gruppen finns.

Nu ska Socialdemokraterna enligt Håkan Juholt utvärdera pensionssystemet och presentera ett stort antal förändringsförslag till regeringen.

"Om det är så att regeringen inte delar vår uppfattning att pensionssystemet inte är tillräckligt starkt, om regeringen inte ser samma svagheter i det som vi gör, om regeringen säger nej, lovar jag att göra den till en valfråga och så får svenska folket avgöra hur viktig frågan är", sade Juholt i Ekot.

Ett sådant agerande skulle med säkerhet inte "stärka systemet" utan snarare försvaga det, för att inte säga skjuta det i sank.

Det är viktigt att pensionssystemet är förankrat över blockgränsen om det ska vara långskiktigt och stabilt. De som arbetar idag måste kunna lita på spelreglerna är ungefär desamma när de själva blir pensionärer.

Det innebär inte att systemet inte kan förändras och utvecklas. Men det innebär att det måste göras kontinuerligt och i samförstånd över blockgränsen, under lugna förhållanden och inte under en uppslitande valkampanj.

Trots utspelet att göra pensionerna till en valfråga tycker även Håkan Juholt att det finns ett värde i en bred förankring över blockgränserna. Men säger att den kan man i så fall åstadkomma efter valet!

Alltså, först blåsa till strid, hota med att om inte regeringen anpassar sig till sossarna blir pensionerna en valfråga. Och sedan ska man komma överens.

Det verkar aningen verklighetsfrämmande och enfaldigt.

Mer läsning

Annons