Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En våldtäkt är en våldtäkt...

21 anmälda våldtäkter på tre dagar i Sverige.
Gävleborgs län utmärker sig där tre överfallsvåldtäkter med flera gärningsmän inträffat i Gävle och i Bollnäs. Vissa tidningar talar om en våldtäktsvåg. Andra obskyra webbsajter och flitiga användare av sociala medier tar tillfället i akt och bollar med statistik likt notoriska dyngspridare.

Annons

De ligger inne med faktauppgifter som varken Brottsförebyggande rådet (Brå), kriminologer eller forskare har tillgång till och vet långt innan polisen ens hunnit göra en brottsplatsundersökning, höra vittnen, leta teknisk bevisning, exakt vad som hänt. Ja, de verkar till och med känna till identiteten på våldtäktsmännen. Framför allt etniciteten. Och det är ju också deras syfte: att göra det sexuella våldet mot kvinnor till ett invandrarproblem.

Låt dem inte lyckas med uppsåtet. Ingen stad är hjälpt av rädda medborgare, framför allt inte om vi är rädda för varann.

Fokusera i stället på vad vi kan göra för att det inte ska hända igen, hjälpa offren att orka berätta i en förhoppningsvis efterföljande rättegång och se till att det finns samhällelig hjälp för dem att återgå till ett normalt liv, efter detta traumatiserande brott.

Vi har kommit en bra bit på väg med den skärpta lagstiftningen.

Att utsättas för en våldtäkt; en överfallsvåldtäkt av okända män, eller det som är vanligast, av en man du känner i det egna hemmet, är och kommer alltid att vara något av det värsta en kvinna kan utsättas för. Det är ett hundraprocentigt maktutövande av en förövare med mängder av mentala brister.

Det är också därför det i alla krig används som förtryckarmetod mot civilbefolkning.

Det enda Brå kan säga med säkerhet är att antalet våldtäkter ökar på sommaren. Det är till och med så sorgligt att det sker lika många våldtäkter under sommaren som under resterande tid av året.

Orsakerna är ganska enkla: 1) Fler människor är i rörelse utomhus på stadsfester, krogar och andra begivenheter. 2) Alkoholen flödar på sina håll vilket leder till att presumtiva gärningsmän gör saker de kanske aldrig skulle göra annars och offren kan inte lika enkelt freda sig. 3) Kvinnorna är mer lättklädda under sommaren. Det sista låter som om man vill lägga över ansvaret på kvinnorna, men det är bara en enkel beskrivning av förhållandena, utan värdering.

Än så länge har vi inte alla korten på bordet när det gäller våldtäkterna i Gävle, Bollnäs och Söderhamn. I ett par fall har misstänkta anhållits. Ett anhållande betyder att en polisutredning är i sin linda. Mycket kan hända, ändras, dras ifrån och läggas till. Anhållna kan släppas, andra misstänkta gripas. Brott kan omrubriceras, nya vittnesutsagor ge en klarare bild.

Illvilliga ryktesspridningar och mytbildningar med dolda syften är omöjliga att stoppa. Men behöver för den skull inte stå oemotsagda. Och inte hjälper de hätska utfallen offren. En våldtäkt är en våldtäkt, oavsett nationalitet på gärningsmannen.

Däremot kanske vi alla kan se till att flickor och kvinnor inte går ensamma hem på natten. Och att män som skulle kunna begå övergrepp, inte tillåts dricka sig berusade.

Om polisen fanns på plats de där timmarna när natt övergår till morgon, utanför den där krogen där alla är, skulle nog mycket vara vunnet. Kanske skulle de lokala taxibolagen kunna cirkulera, skjutsa hem en och annan som behöver hjälp?

De modiga måste stiga fram nu.

Annons