Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En vågmästare på väg in i riksdagen?

Det inte går att dra några stupsäkra slutsatser av hur riksdagsvalet kommer att gå genom att titta på EU-valsresultatet. Men lite vägledning går det dock att få.

Valu, SVT:s vallokalsundersökning, visade att en tredjedel av väljarna som röstade på Folkpartiet i EU-valet skulle rösta på Moderaterna om det vore riksdagsval.

Så det visar att väljarna skiljer på valen.

Och den trenden särks ytterligare av att de partier som fokuserade på inrikespolitik i valrörelsen, främst Moderaterna och Socialdemokraterna, straffades av sina väljare.

Väljarna som gick och röstade uppfattade valet som ett EU-val. Precis som det var.

Samtidigt som väljarna verkar mer intelligenta än några av riskdagspartierna så visar sig en annan känd väljartrend i gårdagens SIFO mätning i Svenska Dagbladet.

Alla vill vara med en vinnare. Man kan också kalla det för – dynamiska valeffekter.

Folkpartiet fick i gårdagens mätning den enda statistiskt säkerställda framgången på 2,2 procentenheter. Partiet skulle nu få 8,8 procent vid ett riksdagsval. EU-valet blev en lysande start för folkpartiledaren Jan Björklund. Även om det var en tydlig Marit-effekt, så smittar alltid valframgångar av sig.

Och det är bara drygt ett år kvar till riksdagsvalet.

För Socialdemokraterna har veckan gått till ett internt, men ändå offentligt bråk, om de numera bevingade orden "Vi har gjort en fantastisk valrörelse", som uttalades av Mona Sahlin på valnatten och som går att läsa på partiets hemsida.

Socialdemokraternas valresultat är dock det sämsta sedan den allmänna rösträtten infördes. Så partiet har aldrig tidigare gjort ett så dåligt valresultat.

Därför var det många som förvånades över Mona Sahlins brist på självinsikt, även inom socialdemokratin. "Katastrof med stort K" kallade det Socialdemokratiska kommunalrådet i Södertälje Ilija Batljan valresultatet i radio igår.

Och liknande tongångar hörs från flera ledande Socialdemokrater.

Det var slaget om medelklassen i storstäderna som partiet förlorade.

Förstanamnet på listan, Marita Ulvskog, var inget namn som attraherade den urbana medelklassen.

I Hälsinglands kommuner var resultatet det omvända. Det berodde till stor del på Bollnäskandidaten Evin Cetin som antagligen drog många till valurnorna som inte annars skulle röstat. Tyvärr försvinner hennes valframgångar i den allmänna Socialdemokratiska valpaniken över de förlorade storstadsrösterna.

I helgens SIFO-mätning är också gapet mellan blocken nästan helt utraderat. Det att jämföra med februari 2008. Då var de rödgrönas försprång 19,4 procentenheter.

Det som är riktigt oroande med helgens mätning är att även Sverigedemokraterna ökar i väljarstöd – också det en trend från EU-valet. Bland dem som svarade på undersökningen dagarna efter valet nådde Sverigedemokraterna upp till riksdagsspärren. Men räknar men in alla svarande så stannade partiet vid 3,1 procent. Men även det är alltför nära riksdagsspärren.

Det är bara drygt ett år kvar till riksdagsvalet. Och sammantaget visade gårdagens mätning att risken är överhängande för ett vågmästarparti.

Kanske blir det Sverigedemokraterna. Oavsett vilket kommer det att stuva om på den svenska politiska kartan. Den kommer att bli mycket mer komplicerad efter nästa riksdagsval.