Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En ursäkt till folket

Maud Olofsson grät i Almedalen. Hon tyckte att vi hade gjort för lite för invandrarna!

Att vi kunde göra mer. Jaha! Sverige är numera ett nybyggarland enligt Centern. Vi har 800000 fattigpensionärer som var med och byggde upp Sverige. Borde inte Maud Olofsson be dessa människor om ursäkt? Dessa pensionärer har så låg pension så de måste leva på bidrag.

Vi har hört Olofsson mässa i det oändliga om att staten inte ska äga bolag. Varför inte då om man får fråga? Vissa saker ska ett samhälle ha gemensamt: televerk, vattenkraft och Transportsystem till exempel. Vi skulle även haft Vin & Spritcentralen kvar i statlig ägo som numera ägs av franska Renault Picard. Då hade svenska varumärket Absolut Vodka fortsatt kunna vara en fin mjölkko åt svenska folket. Men icke sa nicke!

Elen avreglerades och allt blev dyrare. SJ såldes ut till olika bolag och ingen tar ansvar. Tågen går inte. Wallenberg sitter nu i LKAB:s styrelse. Snart har väl gruvan också nya ägare.

Televerket såldes ut. Nu rivs stolpar och koppartråden plockas ner. Innan 4G är uppbyggt så folk i byarna kan ringa. Skandal! Med möda byggdes telenätet ut. Telegrafverket anlade de två första statliga telefonnäten i Härnösand och Uddevalla 1882 och började köpa upp privata nät. 1889 beslöt riksdagen att anlägga ett rikstelefonnät.

Utvecklingen av telefonautomatsystem började i slutet av 1800-talet. 1902 var 97 procent av abonnenterna utanför Stockholm anslutna till Telegrafverkets nät. 1921 började man bygga ett rikskabelnät, som tog 20 år att fullborda. Den första rikskabeln var Stockholm-Göteborg 1923. Automatiseringen inleddes 1924 och avslutades i Sundsvall 1972. I början av 1950-talet fanns fortfarande i stort sett bara manuell växling av telefonister vid rikssamtal eller samtal mellan olika distrikt. Hudiksvall fick till exempel telefon 1882 och 1884 fanns 50 abonnenter.

I dag ska folk på landsbygden få fast mobilt bredband medelst en dosa i väggen. Men då vill det till att det funkar innan man river det gamla och det gör det ju inte. Vem tar ansvar för att telefonin fungerar när inte Telia gör det? Hela Sveriges inkråm säljs ut och allt bli bara sämre medan företag och karteller skor sig. Wow! All makt lämnades över 2010 till EU i och med Lissabonfördraget. Ingen frågade oss: folket. Vad ska vi ha våra politiker till? Vad ska vi med 349 ledamöter när makten sitter i Bryssel? Nej, banta transportkompaniet riksdagen och spar pengar. Nybygglarlandet! Ska vi skratta eller gråta? Vem kan rösta på Centern efter det här sveket mot folket som byggde Sverige? Olofsson: en ursäkt till svenska folket skulle som sagt var sitta fint!

Helena Palén Olofsson, Bjuråker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel