Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En unken kvinnosyn

Nattklubben Nygatan 1 arrangerar en miss wet t-shirttävling i Bollnäs på lördag kväll. Ägarna/arrangörerna ger uttryck för en unken kvinnosyn, där kvinnor ska agera som objekt. De vill att tjejer ska komma dit och tävla i att visa upp sina bröst i genomskinlig t-shirt för att roa männen i publiken.

Skulle du vilja se din flickvän, syster eller dotter som dregelobjekt för ölstinna män?  Vem är det som gillar att ge och höra fyllekommentarer om unga kvinnors kroppsdelar? Hur känns det för tjejer som jobbar med att servera den kvällen?

Vi vet att restaurangbranschen redan har problem med sexistisk jargong och sexuella trakasserier av kvinnor, och det är inte bra. Vi vill hellre ha ett samhälle där unga kvinnor ges positiva förebilder, inte ett samhälle där det är kroppen som ger kvinnan hennes värde. För oss är det självklart att varje kvinna ska respekteras.

I dag är det en kamp mot reklamens stereotypa kvinnoideal. Det är också en kamp för att stoppa mäns våld mot kvinnor i nära relationer. Det är en kamp för jämställda löner och rätt till heltid. Det är också att tala om att vi reagerar när en otäck, obehaglig kvinnosyn visar sitt fula tryne på detta sätt. Vi föreslår att ni som tänkt gå dit, tänker efter om ni verkligen vill göda dem som har denna obehagliga syn, den att unga tjejer ska agera objekt för att företag ska tjäna pengar på deras kroppar. 

Fundera på om ni kan se er själva i spegeln efter att ha spelat er roll i föreställningen - "rollen som den kåte mannen". Vi föreslår att Nygatan 1 ställer in miss wet t-shirttävlingen och ser till att dj Starbutt/ Stjärnrumpan(!) stannar hemma!

Lena Karlsson

Maria Mörk

Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel