Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En tripp längs minnenas gata

– Nu blir man tårögd, ja herregud, utbrister en av 17 före detta Esso-chefer från runt om i Sverige när de närmar sig besöksmålet Esso-stationen i Lörstrand, Järvsö.

Besökarna är ett gäng Esso-veteraner som träffats vartannat annat år på olika platser. De har antingen arbetat som köpmän, tjänstemän, stationschefer eller till och med högre tjänster inom Esso.

– När vi fick reda på att vi skulle till en gammal Esso-station blev vi eld och lågor. Det här har vi sett fram emot i ett års tid. Det är otroligt att Stig har fått ihop så mycket saker på så få år. Inom Statoil har vi samlat ihop gamla Esso-souvenirer och det är inte ens i närheten av Stigs, säger Johnny Ohlsson, vd för Svenska Statoil 1999-2004, som har ett deltidsboende i Järvsö.

Rolf Sjöö var verksam inom koncernen mellan 1956 och 1996.

– Allt som fanns i butiken var oljeburkar, batterier, fläktremmar, tändstift och vax. Hade någon sagt till mig för 30 år sedan att de skulle börja sälja varmkorv så hade jag slagit vad om min gamla mormor. Nu gör det inte annat än säljer mat, säger han.

Apropå det planerar Stig Borg att göra i ordning ett café i verkstadshallen för slutna sällskap och det i tidsenlig 50-60–tals stil.