Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"En tid av barbari framför oss"

Vilka är Sverigedemokraterna? Populister eller fascister? Forskare och experter ger olika bilder av Sveriges tredje största parti och dess väljare.

– Sverigedemokraterna har en mytologisk, nästan religiös bild av nationen. De vill exkludera olika grupper från samhället och "rena" samhällskroppen från "främmande element" som "kulturmarxister" och mångkultur, säger journalisten och författaren Henrik Arnstad.

I sin bok Älskade fascism, berättar han om fascismens idéer och företrädare. Ett av de partier han undersöker är Sverigedemokraterna, som han menar är skolexemplet på ett fascistiskt parti.

Ett skäl till det är partiets uppfattning att nationen är överordnad allt annat, ett annat att Sverigedemokraterna tror på idén om nationens pånyttfödelse, menar Henrik Arnstad. Partiet tycker att landet har blivit degenererad och ska återupprättas enligt en föreställning om en gyllene tidsålder. För Sverigedemokraterna innebär det att återvända till 1950-talets Sverige.

– På samma vis hade Mussolini romarriket och Hitler de germanska myterna. Sverigedemokraterna vill återskapa en fascistisk variant av Per Albin Hanssons folkhem, märkligt nog. För Per Albin Hansson fanns det inga "styvbarn eller kelgrisar", Sverige skulle vara en plats för alla, säger Henrik Arnstad.

Han påminner om Sverigedemokraternas nynazistiska rötter och menar att orsaken till att partiet växer är att de har lyckats kapa områden i politiken som de andra svenska partierna övergett. Sverigedemokraterna lägger beslag på för många positivt laddade begrepp som folkhemmet, när de andra partierna inte använder det längre.

Dessutom har alla de andra riksdagspartierna anammat liberala idéer. När Socialdemokraterna och till och med Vänsterpartiet vurmar för valfrihet attraheras många väljare av Sverigedemokraternas idé om nationen som ett kollektiv.

– Sverigedemokraternas framgångar är främst ett stort misslyckande för den svenska vänstern. De här väljarna vill bli erbjudna kollektivism, de vill inte behöva göra en massa val och ta ansvar för sitt liv som individer, de vill att någon gör det åt dem. Det är känslan av att vara ett kollektivt "vi" som väljarna tycker är trevlig, inte i första hand att ge sig på minoriteter, säger Henrik Arnstad.

Högerextrema partier har vuxit sig starka runt om i Europa och Henrik Arnstad ger en mycket dyster bild av vad det leder till. Han tror att vi kommer få se fler "etnokratier", där den etniska majoriteten berövar minoriteter på rättigheter och hävdar att det sker på demokratisk grund. Redan i dag talas det i Ungern om att landet lämnat den liberala demokratin bakom sig.

– Vi har en tid av barbari framför oss. Det som händer nu är att vi håller på att överge principen om alla människors lika värde, det som den liberala demokratin bygger på, säger Henrik Arnstad.

Ann-Cathrine Jungar är docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola och forskar om högerpopulistiska partier. Enligt henne är högerpopulism rätt etikett för Sverigedemokraterna.

Hon förklarar att det populistiska ligger i att partiet målar upp en konflikt mellan "folket" och "etablissemanget". Höger är Sverigedemokraterna för att de är auktoritära när det gäller värden som nationen, familjen, religionen som traditionsbärande kraft, stramare invandring och hårdare straff. SD-väljarnas bild är att invandringen utarmar välfärden och ökar brottsligheten.

– Samtidigt står de snarast till vänster i ekonomiska frågor, de talar gärna om stärkt välfärd och pensionärers rättigheter, säger Ann-Cathrine Jungar.

Men det innebär inte att partiet är emot demokratin som styrelseform.

– De är inte auktoritära i den meningen, utan kritiska inom det demokratiska systemet. De är inte som Svenskarnas parti exempelvis, säger Ann-Cathrine Jungar.

Anders Sannerstedt är docent i statvetenskap vid Lunds universitet och forskar om vilka Sverigedemokraternas väljare är.

– De är framför allt från arbetarklassen och två tredjedelar av dem är män. De är betydligt svagare i medelklassen och du hittar inte många miljonärer bland Sverigedemokraternas väljare, säger han.

Däremot är stödet för partiet inte särskilt starkt hos pensionärer eller arbetslösa.

– Väljarna finns bland människor som har familjeinkomster på upp till 750 000 kronor om året, det handlar om väletablerade personer som arbetar och har det bra. Förr var stödet störst bland unga män, nu finns det i alla åldersgrupper, säger Anders Sannerstedt.

Han betecknar också som partiet som högerpopulistiskt och menar att det som kännetecknar Sverigedemokraternas väljare är att de är kritiska till invandring och framför allt emot att människor från muslimska länder utanför Europa ska få komma hit. Anders Sannerstedt menar att partiet har potential att fortsätta växa.

– Allt fler hittar till partiet. De har fått en starkare organisation och syns mer i medierna. Bland svenskarna är väldigt många kritiska till invandring, även om de mycket långsamt blir färre. Det gör att Sverigedemokraterna fortfarande har väldigt många väljare att plocka åt sig, säger han.