Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tacksamhetens tanke till polisen

Höjden av förslagenhet och cynism måste vara att systematiskt lura gamla människor på pengar.
Måttet är absolut rågat när tillvägagångssättet går ut på att låtsas vara ett barnbarn.

Annons

Så därför – tack polisen för att ni gripit, anhållit och i dag häktar två män som misstänks ligga bakom den senaste tidens åldringsbrott.

Måtte de skyldiga, om inte ställas vid skampålen på torget, så få sitt rättmätiga straff.

För det mesta så får polisen som organisation ta emot spott och spe.

De kommer inte när vi kallar. De bryr sig inte om småbrottsligheten i form av inbrott, stölder och skadegörelse. De svarar inte telefon. De har inte tillräckligt med resurser så de kan vara ute och patrullera på lördagskvällar när bråk och fylla borde stävjas.

Och nu det senaste: Kraven för att komma in på polishögskolan sänks för att bredda urvalet. Det kan väl inte höja kårens kompetens, dundrar kritikerna.

Så för ovanlighetens skull kan vi väl alla skicka en tacksamhetens tanke till polisen i dag. Även om de bara skött sitt jobb.

Det finns också anledning att glädjas över att den lite krångliga polisorganisationen verkar ha fungerat över länsgränserna, den här gången.

Det hör inte till vanligheterna – ibland verkar inte ens den södra delen av Gävleborgspolisen ha koll på vad den norra sysslar med på dagarna.

Eller rättare sagt, vad den brottsliga delen av befolkningen sysselsätter sig med i Gävle har inte alltid varit bekant för Hudiksvall, och tvärtom.

"De falska barnbarnen" uppmärksammades första gången på sensommaren förra året.

Tillvägagångssättet har varit detsamma varje gång: en man ringer upp en gammal människa och hävdar att han är hennes barnbarn. Han behöver pengar till ett bilköp men kommer att skicka en kompis som hämtar pengarna eftersom han själv inte har möjlighet.

Vissa har anat oråd, eftersom de inte är "mormor" utan "farmor". Andra för att de inte känt igen rösten.

Men många har godtroget lämnat ifrån sig tusentals kronor.

Är barnbarnet i trångmål så ställer ju vanligtvis en mormor eller farmor upp... Bekymrade har de sedan ringt sina barn, när de förstått att de blivit lurade.

Femton kända fall hittills i Gävleborgs län. Utredningen omfattar det dubbla, men fler kommer in när tidningarna skriver om bedrägerihärvan.

Gävleborgspolisen ska nu ta hjälp av Västra Götalands, eftersom de är specialiserade på åldringsbrott.

Låter klokt med tanke på att det handlar om kontanter och guld för miljoner.

Men det bästa av allt är, förutsatt att rätt gärningsmän är gripna, att de integritetskränkande brotten mot åldringarna upphör.

Oron och ångesten som detta skapat hos de gamla är oförlåtlig.

Mer läsning

Annons