Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En stor körupplevelse

Trots en strålande och varm sommardag var Hanebo kyrka absolut fullsatt vid konserten med Stockholmskören Sofia Vokalensemble i Kilafors kammarmusikförenings regi.

Ett mycket intressant program bjöd denna utomordentliga trettiofemmannakör, där alla är i snitt trettio år gamla.

Konserten inleddes med en mycket speciell och suggestiv tonsättning av dirigenten Bengt Ollén, I denna ljuva sommartid, med koristerna utplacerade på olika håll i kyrkan. Körmedlemmen Rasmus Krigströms A Divine Image / To see fick sitt uruppförande under konserten. Mycket fascinerande musik.

Fler svenska verk stod på programmet: Sven-David Sandströms Lobet den Herrn och så naturligtvis Oskar Lindbergs (han med Gammal fäbodpsalm) vackra Pingst. En annan svensk kompositör av senare datum kom därefter: Jan Sandströms Landskap med solar till Tomas Tranströmers text. Sandström är kanske mest känd för sin motorcykelkonsert för trombon och orkester.

David Wikanders Förvårskväll passade också in denna soliga dag. Konserten innehöll två utländska tonsättare, estländaren Arvo Pärt och fransmannen Francis Poulenc. Den sistnämndes Figure Humain räknas som ett av körlitteraturens mest svårsjungna verk. Det skrevs 1943, mitt under brinnande världskrig, för två sexstämmiga körer med inalles sexton stämmor. Här sjöngs satsen Liberté.

Den här kören har allt man kan begära av en kör: enastående vacker klang, balans mellan alla stämmor, dynamik från svagaste svagt till nästan outhärdligt starkt. Perfekt intonation, frasering och artikulation. Det är inte underligt att Sofia Vokalensemble har vunnit massor av internationella körtävlingar. Det här var en mycket stor körupplevelse.