Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En Stoor liten ateljé

Drömmen är ett 300 kvadratmeters kulturhus. Nu har Janina Stoor förverkligat en tiondel av drömmen. I helgen öppnar hon sin ateljé.

Den traditionella, norrhälsingska konstrundan Öppen Ateljé, med Lions som arrangörer där konstnärer och konsthantverkare visar upp sina alster, startar i år den 29 maj. I Nordanstig håller nio ateljéer öppet, från Vattrång till Hassela. En av konstnärerna är Janina Stoor i Gränsfors. För henne är det premiär, även om hon varit konstutövare i närmare 20 år. Hon började sin första kurs, i oljemåleri, när hon var 14, hemma i finska Österbotten.

År 2000 kom hon till Stockholm för att utveckla bildskapande i betong. Hon blev kvar, gick en utbildning till hantverkspedagog och 2008 flyttade hon till Nordanstig närmare bestämt Gränsfors.

– Jag träffade min nuvarande sambo, Thomas von Wachenfeldt, som bodde här. Sen har jag breddat min verksamhet. Jag jobbar både med traditionellt måleri, med olika betongtekniker och med hantverk. Vi har startat eget företag och har köpt och håller på att renovera det här lilla huset här i Gnarp, där jag har min ateljé, berättar Janina, som ständigt är aktuell med olika uppdrag på sin nya hemort. Dels har hon jobbat med attributmåleri i Trolska Skogen, dels varit projektledare och haft kursverksamhet av olika slag.

– Min dröm är att ha ett kulturhus, på sådär 300 kvadratmeter, med olika typer av verksamhet. Nu har jag börjat i det här lilla huset, som är cirka 30 kvadrat – så det är ungefär en tiondel av min dröm, men det är ändå en början!

Janina, som denna gång visar upp sitt oljemåleri, håller öppet alla fyra Öppen Ateljé-dagarna. Mer information om evenemanget finns på Nordanstigs och Hudiksvalls kommuners hemsidor.