Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En stilla vandring under tystnad

På tisdag förmiddag samlades en skara människor för att tillsammans gå i tystnad.

Det är Hudiksvallsbygdens församling som anordnar den stilla vandringen.

– Det är en möjlighet att dels få vara i tystnad och stillhet, och dels att få röra på sig, säger diakon Elenor Kallberg, som tillsammans med komminister Erik B Tanzborn ansvarar för vandringen.

Gruppen samlades vid Mariagården i Idenor, och efter en kort inledning på plats vandrade de iväg ut i skogen i ungefär en timme. Vandringen sker i makligt tempo, och halvvägs stannar de för en paus, innan vandringen avslutas med en stunds meditation i kyrkan. Efter det bryts tystnaden och de går och äter soppa i församlingshemmet tillsammans.

Ingrid Sigurdsson är med för femte året.

– Jag tycker det är så bra, och även meditationen efteråt.

Elisabeth Svedén deltog för första gången.

– Jag har alltid tänkt att det där ska jag göra någon gång. Man har så mycket inom sig, och det här är ett bra alternativ. Tror jag, lägger hon till och skrattar.

En annan som är med på den stilla vandringen för första gången är 90-årige Hilding Sandberg.

– Jag har tänkt att jag ska prova allt medan jag lever, säger han.

Församlingen brukar anordna två stillhetsvandringar under vår/sommarhalvåret.

– I dag går vi en slinga i skogen i Idenor, och i höstas gick vi mellan Hälsingtuna och Knösta bönhus, berättar Elenor Kallberg.

Vandringen är lite väderberoende, men uppåt 12–15 personer brukar dyka upp om vädret är bra.

Vandringen ingår i kyrkans stillhetsarbete, och man anordnar även retreater samt att man under vinterhalvåret har meditation på tisdagskvällar.

– Vi kommer att jobba lite mer med pilgrims- och stillhetsarbete från i höst, och i oktober kommer vi att ha en prova på-vecka med retreat i vardagen, säger Elenor Kallberg.

Retreat blir allt populärare, och Elenor Kallberg tror sig veta varför.

– Vi lever i ett så stressigt samhälle i övrigt, så det är skönt att bara få stänga av sin mobiltelefon och lägga bort allt vad påverkan innebär, även om man bara gör det för en dag.