Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En spelning för brödfödan

/
  • Amanda Jenssens spelning på Tranan i Bollnäs kommer inte att gå till historien. Det var en vanlig dag på jobbet, för den före detta Idoldeltagaren.

Drygt 600 i publiken, storband och starten på Amanda Jenssens turné.

Det fanns potential. Men Idoltvåan når inte fram under spelningen på Tranan i Bollnäs på lördagskvällen.

Annons

Bakom blåssektionen lyser "Happyland" i neonrött. Ett snyggt, uppklätt och glatt band. Några trettiotalslampskärmar är pricken över i:et.

Ändå blir nostagli-illusionen aldrig annat än just en illusion. Kanske är det att allt dränks i ultraviolett sken från discolamporna. Kanske är det den ständigt pysande rökmaskinen.

Fast snarare rör det sig om de drygt 600 skrålande människorna i publiken – som effektivt tar död på allt som skulle kunna beskrivas som känsla.

För vad spelar det för roll att Amanda Jenssen jagar sköra falsettoner i "I choose you", eller beskriver sorgen över att allt är för sent i lugna "Autopilot", vad spelar det för roll att hon faktiskt har något att säga, när ingen verkar bry sig?

Amanda Jenssen har varken låtmaterial eller den typen av utstrålning som krävs för att spela inför en krogpublik.

Hon lyckas inte nagla fast publiken under de lugnare partierna, störningsmomenten och distraktionerna är för många. Publiken är ute efter fart, skoj och skrål.

Därför är det bara bitvis – som under "Charlie", senaste singeln "Happyland" och allsången i covern på Cab Calloways "Minnie the Moocher" – som det blir just fart och skrål.

Därmed inte sagt att Amanda Jenssen inte är proffsig och spelsugen.

Det är nog tur att Tranan var andra spelningen på vinterturnén. Hade hon kommit till Bollnäs efter fjorton såna här krogkonserter har jag svårt att tänka mig att hon lyckas uppbåda den entusiasm som hon ändå bitvis får fram.

Dessutom har hon stor nytta av förre Wannadiessångaren Per Wiksten, som till skillnad från Amanda själv, verkar trivas som fisken i vattnet framför publiken.

Att hon har en halv blåssektion och en kille på ståbas lyfter också stämningen några snäpp, även om ljudet överlag är murrigt.

För två år sedan spelade Amanda Jenssen på skolavslutningen i Söderhamn. Ett strömavbrott på omkring en kvart förvirrade en hel del då. Bakom scenen sa hon att hon aldrig skulle glömma den spelningen. Det kommer hon däremot göra med den på Tranan. Det var en spelning för brödfödan.

Mer läsning

Annons