Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En spa-helg för bokälskare

I Stockholmstrakten har liknande arrangemang funnits i flera år. Men nu blir det premiär i Ovanåker. I oktober är det bokSPAning på AlftaQuren – och arrangörerna räknar med fullbokat.
– Det kan bli jättebra, tror Anna Lundin, AlftaQuren.

Det är egentligen Anette Helgesson, bibliotekarie på Edsbyns bibliotek, som ligger bakom idén. Hon är en av många som följer bloggen Bokhora – som sedan flera år ordnar regelbundna "bokkollon".

– Jag har alltid drömt om att vara med på ett, men aldrig lyckats ta mig dit. Men sen tänkte jag: varför skulle vi inte kunna ha det någon annanstans, säger hon.

AlftaQuren nappade direkt på frågan.

– Det här passar perfekt för den typ av aktiviteter som vi har. Hälsa kan vara så mycket mer än att ha ett träningspass. Att ha det skönt, äta gott och ta det lugnt är också friskvård, säger Anna Lundin som är konferens- och eventansvarig.

Så föddes bokSPAning – med betoning på SPA i mitten. Konceptet är enkelt: att samlas över en helg för att umgås, samtala om böcker – och framför allt ha gott om tid på sig att försjunka i sina böcker. I Alfta får deltagarna också delta i ett yogapass, alla får en utvald bok i förväg för att sedan kunna ha gemensamma samtal om just den boken, och så blir det ett föredrag om bokcirklar på nätet.

Temat för helgen är feelgood-litteratur – en av anledningarna är att Anette själv är mycket förtjust i genren, men de tycker också att den passar bra för en bok-spa-helg.

På fredag börjar de ta upp anmälningar till bokSPAningen, som sker 20-21 oktober, och de räknar med att intresset är stort.

– Vi har ett begränsat antal platser, för att det ska funka med boksamtal och liknande. Det blir nog fullbokat, säger Anna.

Både Ovanåkers kommun, Länsbiblioteken i Gävleborg och Uppsala och Helins bokhandel är medarrangörer. Och förhoppningen är att det ska bli ett återkommande evenemang.

– Det känns så roligt, det här kan bli jättebra, tycker Anna.