Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En sökare i vetenskapens tjänst

Charles Darwin var en sökare av stora mått, men knappast en religiös sådan. Han drevs i stället av en genuin uppskattning och nyfikenhet om naturens beskaffenhet.

Svar till Signe Rehn (25/9).

Charles Darwin var en sökare av stora mått, men knappast en religiös sådan. Han drevs i stället av en genuin uppskattning och nyfikenhet om naturens beskaffenhet. Och det var just tack vare sin nyfikenhet och idoga vetenskapliga arbete som han lyckades "förvilla" en hel värld i och med sin publikation av "Om arternas uppkomst" 1859.

I sin självbiografi säger han om Bibeln: "I had gradually come by this time, (1836 till 1839) to see that the Old Testament was no more to be trusted than the sacred books of the Hindoos or the beliefs of any barbarian". Mot slutet av sitt liv 1880 sade han även: "I am sorry to have to inform you that I do not believe in the Bible as a divine revelation, and therefore not in Jesus Christ as the Son of God". Det vill säga, Darwin var i högsta grad en ateist gentemot den kristna tron. Inte heller ångrade han sitt avståndstagande från den kristna tron på sin dödsbädd, det är en myt.

John Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel