Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En socialjour för hela Gävleborg

Förvaltningschefer vill förbättra socialjouren genom att samarbeta.

Det grundläggande motivet med en gemensam socialjour i Gävleborg är att man vill förbättra tillgängligheten med högre kvalité och att samverkan blir bättre med alla berörda under hela dygnet. Nu utreds frågan i länets tio kommuner för att politikerna så småningom ska ta ett beslut i de olika socialnämnderna.

– Vi ska väga för- och nackdelar med olika förslag nu. Antingen fortsätter vi som i dag, eller har en egen jour på det nya motivationsboendet eller en gemensam jour för hela länet, säger Ulrika Wenn, förvaltningschef social- och fritid i Hudiksvall.

– Små kommuner har svårt att få till en jour dygnet runt och vi har diskuterat ett samarbete under flera år, säger Ulrika Wenn.

Även i Nordanstig utreds förslaget. I dag är det myndighetsutskottets ordförande som är ansvarig för socialjouren.

– Vi ser en gemensam jour som en bra lösning för oss. Som liten kommun behöver vi samverka, säger Nordanstigs socialchef David Lindqvist.

Förslaget om en gemensam socialjour är inspirerat av Dalarna, där det är 15 kommuner som samarbetar med en jour. Mats Collin, förvaltningschef på socialtjänsten i Gävle, berättar att nyrekryteringarna till en gemensam socialjour redan är i gång.

– Jag har hört från politiskt håll i flera kommuner att man ser fram emot den här förändringen. Jag tror att förslaget kommer att gå igenom. En realistisk gissning är att vi kan vara i gång med en gemensam jour till årsskiftet, säger Mats Collin.

Socialjourens uppdrag blir att under kvällar, nätter och helger hantera akuta sociala problem. I jouren kommer det att finnas fyra socialsekreterare och en socialsekreterare som även är gruppchef. Vid aktiv tjänstgörning kommer jouren att vara placerad i polishuset i Gävle.

– Det mesta går att lösas per telefon. I bland måste man åka och besöka någon familj. Om vi ska tro på Dalarnas erfarenheter så är det väldigt sällan man måste åka hem till någon. Och om det händer så får man sätta sig i bilen och åka, säger Mats Collin.

Förslaget innebär att socialjouren ska sitta i samma lokaler som polisen i Gävle. Det eftersom polisen ofta är involverade i ärenden på något sätt.

– Sedan är polishuset är bemannat helger, nätter och kvällar så då får socialjouren en arbetsmiljö där man inte är ensam också, säger Mats Collin.