Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En Snoddas i lekmiljö

Förslagen har varit många för en ny placering av Snoddasreliefen i Bollnäs. Och nu kommer ytterligare ett.
Denna gång handlar det om lekplatsen i Östra Stationsgatans förlängning mot Långnäs.

Annons

Det är under arbetet med ännu en utvecklingsplan för Långnäsområdet som idén lanseras av en arbetsgrupp. Den har jobbat tillsammans med Hanna Wikström från konsultföretaget Sweco.

I utvecklingsplanen ingår flera punktinsatser på Långnäs och Kolgården. Satsningen vid lekplatsen är en av dem.

Hela Långnäspaketet ska presenteras för kommunstyrelsen den 8 maj.

– Det handlar om en rad förslag som kan göra Långnäs ännu mer attraktivt, säger kommunlimnolog Tommy Vestersund vid samhällsbyggnadskontoret.

Att Snoddasreliefen med vattenspel inte återkommer till Brotorget efter nästa års ombyggnad betraktas som klart. Den ingår inte i den nuvarande planeringen för torget.

Inte heller Stadshustorget ses längre som ett hett alternativ.

Men en satsning intill lekplatsen skulle, enligt Tommy Vestersund och stadsarkitekt Bashir Hajo, skapa en fantasifull, interaktiv vattenlekplats.

Enligt dem hamnar Per Nilsson–Östs konstverk med den fiskande, bandyspelande och sjungande Snoddas här i sitt rätta element. Barnkär var Snoddas ju också.

– Lekplatsen är mycket populär med närhet till bra servicefunktioner i form av p-platser och toaletter. Det finns också redan en vattenledning i området som pumpar friskt vatten från Varpen till Vågen, påpekar Tommy Vestersund.

– Den har tillräcklig kapacitet för att kunna försörja även en vattenlekplats med ett liknande vattenspel som det som fanns på Brotorget.

Inspiration hämtats från bland annat en vattenlek i Mariestad som har Göta Kanal som tema. Dagens lite kala lekplats tros kunna bli mer spännande med den förändringen.

En del kompletteringar återstår fortfarande i förslaget till ny utvecklingsplan. Men slutversionen väntas få nio övergripande åtgärdspunkter och rubriker.

Striden om antalet campingtomter på Långnäs fanns med i bilden när den förra utvecklingsplanen för området gjordes 2009.

Fortfarande finns det en del som har förhoppningar om en större camping än dagens 55 platser. Men arbetsgruppen går även fortsättningsvis på den småskaliga linjen. Det som accepteras är tio nya stugor eller härbren med fem bäddar per stuga.

– Det kan genomföras utan att själva campingområdet utvidgas, säger Bashir Hajo.

Den gamla fotbolls- och bandyplanen föreslås kunna användas för olika aktiviteter och spontanidrott, men ska inte ingå i campingen.

Högt prioriterad är även en upprustning av badet vid folkparken, som är tänkt att handikappanpassas och få nya omklädningsrum, egna toaletter och ramper vid en stödmur.

De tidstypiska byggnaderna i Folkets Park (uppförda i omgångar från 1920–1950-talen) föreslås få ett särskilt skydd i en kommunal detaljplan, samtidigt som varsamma renoveringar görs.