Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En skymf mot alla på Växsjö skola

Vi har våra barn i Växsjö skola för att vi anser att det är en bra skola. Bra i den bemärkelsen att de lärare som finns är bra pedagoger, vi tror på den lilla skolan, med närhet, med omtanke, och där alla blir sedda.

Stämmer det som man i ett yttrandet från barn- och utbildningsförvaltningen säger om den lilla skolans problematik? Vissa har tydligen svalt det med hull och hår. Självklart fungerar det så att man när man vill föra fram ett budskap, argumentera för sitt, tar till storsläggan och faktiskt till och med hittar saker som inte finns.

Eva Eklund För- och grundskolechef, samt Maj-Britt Karlsson Tf Förvaltningschef skriver så här i sitt yttrande om Växsjö skola, daterat den 16 september 2009, under rubriken Kunskap och lärande:

"På en allt för liten skola är det svårt att garantera en utbildning som håller samma kvalitet som på en större skola. En liten personalgrupp kan inte upprätthålla kompetens i skolans alla ämnen. Den lilla skolan har små möjligheter att bygga upp en mångfald av läromedel och undervisningsmaterial med hög kvalitet inom skolans ämnen, något som alla barn bör ha tillgång till. Möjligheten att nyttja välutrustade speciallokaler för naturvetenskapliga ämnen, slöjd, musik, hemkunskap, bild och idrott är begränsade. Resultaten riskerar att bli sämre."

Om psykosocial miljö: "I en allt för liten skola finns det få barn i varje åldersgrupp. Chansen att hitta en likasinnad kamrat är begränsad. Det är lätt att bli utanför och betraktas som annorlunda. Risk för utanförskap". Och fortsätter: "Konflikter på en liten enhet får alldeles för stor betydelse. Konflikter inom personalgruppen kan sabotera samarbetet som den lilla skolan är helt beroende av. Konflikter mellan elever sprider sig lätt och hela skolan blir inblandad. Sårbarheten är stor."

Snacka om att såga sig själv. Om man nu har en konflikt inom personalgruppen (vilket inte finns), så är de ju upp till arbetsgivaren, i detta fall Barn- och utbildningsförvaltningen att lösa detta. Att ta upp detta i ett yttrande som skall behandla skolans vara eller icke vara är under all värdighet anser jag. Och har ju absolut ingenting med skolans bevarande att göra. Dessa påhittade argument är, när skolan har i storlek varit ungefär densamma under många år, förbannat lågt.

Jag skulle väldigt gärna vilja se den rapport ni grundar ert ställningstagande på! Skolan har sett lika ut i flera årtionden, antalet lärare har varit densamma, gymnastiksalen fungerar utmärkt, bild har de i sitt vanliga klassrum, hemkunskap har barnen i angränsande lokaler. Det är en sak som skiljer. Från i år åker årskurs 4–6 och har slöjd i andra lokaler. Man vill alltså från förvaltningen påvisa att skolan är dålig.

Vi har våra barn i Växsjö skola för att vi anser att det är en bra skola. Bra i den bemärkelsen att de lärare som finns är bra pedagoger, vi tror på den lilla skolan, med närhet, med omtanke, och där alla blir sedda. Våra barn har kompisar, de trivs och framförallt vill barnen ha sin skola kvar!

Det tycker jag de är värda.

Marcus Nygren

Lottefors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel