Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En skollunch kostar som en liter mjölk

En skollunch kostar ungefär lika mycket som en liter mjölk. Men prislappen varierar mellan kommunerna.

Annons

I Hälsingland lägger Hudiksvalls kommun näst minst pengar på skollunchen och Nordanstig näst mest. I alla fall om man bara ser till livsmedelskostnaderna. I Hudiksvall kostar livsmedel för en genomsnittlig skollunch 8,50 kronor, i Nordanstig 9,78 kronor.

Det beror bland annat på att Nordanstig har kunnat spara in på sina transportkostnader, pengar som enligt kostchefen istället läggs på att köpa bra livsmedelsprodukter.

- Vi har ett beslut i kommunen att använda GMO-fria livsmedel. Vi köper mycket krav-märkta produkter och använder bara svenskt kött. Det gör att det blir lite högre kostnader på livsmedel, säger Elisabeth Engberg, kost- och städchef i Nordanstigs kommun.

Även i Hudiksvalls kommun satsar man på att försöka köpa ekologiska varor. Just nu är cirka 12,5 procent av de råvaror som används i Hudiksvall ekologiska.

- Visst är det viktigt att få pengar till livsmedel, men samtidigt är helhetsupplevelsen väldigt viktig. Vi har till exempel satsat mycket på att få en lägre ljudnivå i matsalarna och på att se till att servicen är god, säger Hudiksvalls kostchef Katarina Niemi.

Hudiksvalls och Nordanstigs kostchefer är nöjda med den mat som serveras till eleverna, och uttrycker att det är tack vare goda medarbetare som det är möjligt att servera bra mat till en relativt låg kostnad.

- Utom dem skulle det aldrig gå. Alla mina köksmedarbetare gör ett jättebra jobb. De letar bra råvaror, stretar och ser till att alla elever får bra och god mat på tallriken, säger Elisabeth Engberg.