Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En sköldpaddas sista nyårslöfte?

Övervikt är orsakad av att vi äter för mycket i dag jämfört med tidigare. Lösningen är den vanliga – ät mindre och rör dig mer. Det vanligaste sättet att försöka gå ned i vikt är alltså att göra en rätt så stor förändring i vår vardag.

Ofta kan det röra sig om att pressa in ett antal promenader eller andra träningspass i ett redan överfullt schema. Allt för vikten. Vi vill nå ett långsiktigt mål med livslång normalvikt, men metoden påminner om haren i loppet mot sköldpaddan. Full fart från start och inte en tanke på förra gångens misslyckande eller på hur man tänkt sig att leva om låt säga några år.

Sköldpaddan däremot tar det med ro. Har man varit en sköldpadda de senaste åren så är det av en anledning. Man blir inte en hare bara för att någon ropar in det nya året.

Nu lite tankar om hur man kanske kan lösa detta långsiktigt. Vi åt ju faktiskt för mycket. Kan vi inte bara koncentrera oss på att äta mindre tills vi nått normalvikt? Äta lite mindre varje dag så vi går ner lite ändå även om promenaden uteblir. Göra de där små förändringarna som vi faktiskt kan klara av. Dessa kanske ger ett minus på några hekto i veckan i stället för uppemot ett kilo som 1,5 timmes promenader per dag kan ge. Vi kommer faktiskt fram till slut på bägge sätten.

Målet är ju det viktigaste, inte tiden att ta sig dit.

Att välja sköldpaddans väg har en stor fördel. Går du ned till en vikt du trivs med, på minimalt med motion så har du alla förutsättningar att lyckas i längden. Det kan komma tider då du inte alls har tid eller förmåga att röra dig och då håller du vikten ändå. Att man vill och kan motionera mer som normalviktig är bara en bonus och inget tvång för att hålla vågnålen stilla.

Många tror att man måste röra på sig för att gå ner. Vikten började inte peka nedåt förrän man tog de där långa promenaderna förra vändan. Det man ofta missar att räkna med är att man även hållit sig borta från kylskåpet under flera timmar dessa veckor. Vad man gjort i stället om man inte promenerat 1,5 timme på en kväll kan nog de flesta svara på.

Om man ägnar samma tid åt något annat per vecka, låt säga att lösa sudoku och på sin höjd dricka lite svart kaffe, ja då skulle man nog gå ner lite per vecka också. Efter ett år så ger sudoku med kaffe en bra viktnedgång, men denna metod är rätt så sällsynt eftersom man ofta gör mer än en sak på ett köksbord. Man äter.

Summering. Att komma fram till och hålla livslång normalvikt är ett uthållighetsprov. Vid ett sådant kan det vara dumt att som haren rusa i väg alltför hårt i starten. Av egna erfarenheter så brukar detta inte hålla ända till målsnöret. För viktens skull bör man i första läget inte tänka på motion utan att bara äta riktig mat som man faktiskt tror att man kommer att förbränna. Blir det motion så är det bara en bonus för hjärtat och resten av kroppen.

William Jonsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel