Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En skogshuggare för en kvarts miljon

Undersviks hembygdsförening satsar 250 000 kronor på en staty i brons av en skogshuggare.
Uppdraget har gått till konstnären Jerker Andersson i Freluga utanför Bollnäs.
Statyn ska placeras i Byvallen och den beräknas vara på plats nästa sommar.

Annons

Man kan inte säga annat än att Undersviks hembygdsförening sticker ut, för en satsning i storleksordningen en kvarts miljon på en bronsstaty placerad mitt ute i skogen torde man vara ensam om.

Initiativet ska ses som en hyllning till alla hårt jobbande skogsarbetare.

- Vi vill ge speciell uppmärksamhet åt dem i Undersviks socken och angränsande områden som arbetade hårt för att skapa Sveriges välstånd runt förra sekelskiftet och ett halvt sekel framåt, säger Katarina Wådell, ordförande i Undersviks hembygdsförening.

Det var i våras som Katarina Wådell kontaktade Jerker Andersson om framställandet av en skulptur och han var inte sen att haka på.

Arbetet med skulpturen kunde snart dra i gång och i veckan fick Jerker Andersson besök av sex damer från hembygdsföreningen. De ville se hur arbetet fortskred.

Alla var nöjda när de begav sig hemåt igen.

Den 1 juni nästa år ska skulpturen vara klar och invigningen beräknas äga rum i månadsskiftet juni/juli.

Skogshuggaren blir 75 centimeter hög och statyn ska placeras på en cirka två meter hög sten. Den slipper Jerker att hugga, hembygdsföreningen räknar med att hitta en befintlig sten som passar.

Byvallen, där statyn ska stå, ligger nio kilometer västerut från Simeå, vid vägen mot Fluren, där Hälsingeleden går förbi.

Och så det där med pengarna. Varifrån plockar en hembygdsförening fram en kvarts miljon?

Främst från sponsorer, i form av både företag och privatpersoner, får vi veta.

- Katarina är duktig på att jaga, säger kollegorna i styrelsen.