Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En skogs- och sågverksdag i björkens tecken

I fredags anordnade Siljan Skog en kombinerad skogs- och sågverksdag tillsammans med Björkträ Timber i Norränge, Arbrå. Ett fyrtiotal skogsägare från södra Hälsingland hade hörsammat inbjudan och fick bland annat en guidad tur på sågverket av dess ägare, Bror-Inge Dahlgren.

Björkträs sågverk i Arbrå är ett av ett fåtal sågverk som specialiserat sig på att såga björktimmer. Det grundades för snart fyrtio år sedan av Bror-Inge Dahlgren och han driver det fortfarande tillsammans med sin son, Per-Anders Fransén.

Specialiseringen på björkträ började för snart trettio år sedan.– Björken har blivit väldigt eftertraktad på senare år, framför allt inom möbelindustrin, säger Bror-Inge Dahlgren. Och vi jobbar hundra procent mot möbelindustrin i dag.

Och allt snurrar på bra. Senast i höstas gjordes en investering för 12 miljoner kronor i en ny kapanläggning som med hjälp av en avancerad dataanläggning kan kapa ur de olika kvalitéerna ur björkvirket.

Läs även: Skogsindustrin investerar stort

– Det är en stor investering för ett bolag av vår storlek, men vi ser det som väl investerade pengar, säger Bror-Inge Dahlgren.

Just nu ligger produktionen på 17 000 fastmeter, vilket innebär ungefär 450 lastbilar på ett år.

– Ungefär en mil långt om de skulle ställa upp sig efter varandra, säger Bror-Inge Dahlgren.

I dag har företaget 20 anställda.

– Man kan i princip säga att vi har gjort en nyanställning varje år sedan vi började, säger Bror-Inge Dahlgren. Vi har ökat verksamheten successivt och har haft turen att ha duktiga medarbetare. Många av dem vi anställde från början jobbar kvar än i dag.

Förutom sågverksbesöket fick besökarna information om Siljan Skog och även en inblick i marknaden och marknadsläget för trävaror. Det må ha lagts ner många sågverk sedan 1980-talet, men det produceras trots det mer massa och sågverksprodukter i dag.

Läs även:Publiksuccé på familjeskogsdag

Priser på massa och timmer påverkas i stor utsträckning av vår omvärld. Som ett exempel kan nämnas att vi i dag i allt större utsträckning väljer att ta del av både nyheter och information via internet eller olika appar i våra telefoner.

Det i sin tur leder till ett minskat behov av papper och då sjunker priserna på massa ved. På samma sätt har de rot-avdrag som gått att göra ökat byggandet vilket fått skjuts på priserna på sågtimmer.

Men branschen ser positivt på framtiden. Om inte annat borde dagens bostadsbrist kunna garntera ett ökat byggande i en nära framtid.

Läs även: Hård konkurrens om trävirke

Läs även: Siljan Skog AB etablerar sig i Alfta