Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skådis, två huvudroller

/
  • Björn Bengtsson, den här gången som Hasse, i djup koncentration mellan två tagningar av

En skådespelare, två huvudroller. Det är konceptet för Kjell Sundvalls svarta komedi "Bröderna Karlsson" med premiär i sommar.

Annons

Det är måndag eftermiddag, men människorna är utklädda till lördag kväll. Ett hundratal huvuden guppar som flöten på dansgolvet - men ingen musik hörs. Bara regianvisningar: "Klappa. Börja. Varsågod".
I en scen i Kjell Sundvalls kommande film "Bröderna Karlsson" har enäggstvillingarna Niclas och Hasse hamnat på samma fest, på en exklusiv Stockholmsklubb. Att de är tvillingar är det inte många som vet - allra minst Hasses chefs fru, spelad av Jessica Zandén, som tror att hon raggar upp Niclas, när det i själva verket är Hasse.
Komplicerat? Tänk då att sköta en hel inspelning på temat. Eller att spela båda rollerna.


- Det är intensivt. Men otroligt stimulerande, säger Björn Bengtsson som gör både Niclas och Hasse i filmen.
- Det svåraste är att skapa illusionen att båda är i bild samtidigt. Det är tekniskt avancerat med olika kameror och annat. Man måste ha tungan rätt i mun.
Det blir inte lättare av att Niclas och Hasse är tvillingparens motsvarighet till yin och yang:
- Niclas är snart delägare i en advokatbyrå på Stureplan. Hasse är hans andra sida; en lat livsnjutare från Norrland.
På inspelningen fortsätter de 90 festklädda statisterna att mingla runt på baren, svartvit som ett schackbräde. Det är som ett cocktailparty med regi. "Ni som dansar, dansa ordentligt!" säger en fullständigt cool och samlad Sundvall - men det är svårt att luftdansa utan toner, och Jessica Zandén som spelar Lisbeth, chefens fru, kräver att få veta vilken musik det är som inte hörs.


Kjell Sundvall beskriver "Bröderna Karlsson" som "en svart förväxlingskomedi som är tragisk, hemsk och hemskt rolig".
- Den går i samma anda som "Tomten är far till alla barnen" (Sundvalls film från 1999). Hysteriskt rolig ibland, smärtsam ibland och det kan till och med komma tårar.
Han funderade på att göra filmen med ett riktigt tvillingpar men övergav snabbt de tankarna.
- Just illusionen att de är exakt identiska är en del av magin, och film är magi. Men det kräver enorm koncentration av Björn. Han har lagt ner mycket arbete på rollfigurernas kroppsspråk, att på tre minuter kunna kliva från den ena karaktären till den andra. Det kräver en teknik som Björn har. Det är därför han fick rollen.
Förutom Stockholm spelas "Bröderna Karlsson" också in i Norrbotten. Övriga roller spelas av Tuva Novotny, Vanna Rosenberg och Johan Rabaeus.


erik.helmerson@ttspektra.se

Mer läsning

Annons