Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En riktigt häftig fartfest

Alfta–Edsbyn MK behåller sin andra plats i elitseriecrossen.

Det stod klart sedan dem femte deltävlingen i lag–SM avgjordes på Stora Enso Banan i Woxna under lördagen.

Hela den svenska eliten fanns på plats på Stora Enso Banan för att jag viktiga poäng och placeringar i kampen om lag–SM medaljerna där det inför sista omgången i Västerås den 5:e oktober är stenhårt i tabellen.

Det här blev en fartfest som inte saknade någonting. Spänning, dramatik på en perfekt bana som hyllades av alla förare. Alfta–Edsbyns Rikard Hansson hade den sjunde bästa träningstiden och det var ett riktigt laddat och taggat gäng som tillsammans med lagledaren Nils–Erik "Neo" Ohlsson samlades i depån för taktiksnack inför det första heatet.

Alfta–Edsbyns startraket Mattias Mensonen var som vanligt först ur startgrinden i det första heatet. Men i första böjen vurpade Mensonen och var sedan sist ur den första kurvan. Mensonen körde sedan upp sig men ytterligare en vurpa kostade placeringar och Menson körde in på en 15e plats.

Björn Andersson fick en dålig start men efter en både smart och taktisk körning slutade han på en elfte plats och blev bäste hemmaförare i det första heatet.

Rikard Hansson åkte in som 17e man efter en hel del problem med cykeln där bland annat växelspaken gick sönder.

I det andra heatet såg bra ut för Alfta–Edsbyn där Mattias Mensonen länge låg tvåa.

– Så länge jag orkade så var jag med. Men jag fick kramp i underarmarna och tvingades släppa. Men jag är ändå jättenöjd med kröningen, sa Mensonen som körde in på en fjärde plats i heatet. Max von Schoting slutade elva och Rikard Hansson 23:a där han återigen hade problem med cykeln.

Inför det sista och avgörande heatet gällde det för Alfta–Edsbyn att plocka placeringar för att behålla den totala andraplatsen i SM–serien. Det blev en ganska tung start för Alfta–Edsbyn som hade sina tre förare i det bakre fältet under de inledande varven. Sedan fick "Neos" grabbar fart på grejerna och plockade placering för placering. Rikard Hansson var under några varv på en fjärde plats och i mål var han femma. Björn Andersson åkte in på en fin sjunde plats och när Max von Schoting knäppte mållinjen som elfte förare stod det klart att Alfta–Edsbyn lyckades försvara sin andra plats i lag SM–serien.

– I det här heatet kändes det jättebra. Har jag bara en cykel som fungerar så vet jag att jag är med därframme, sade en nöjd Rikard Hansson.

Alfta–Edsbyns lagledare Nils–Erik "Neo" Ohlsson kunde pusta ut och sken upp när han studerade resultatlistan.

– Vi hade lite krångel med vurpor och med cyklarna i de första heaten. Sedan rättade det till sig och grabbarna gör en fantastisk tävling. Återigen lyckas vi med arrangemanget och presterar där ute på banan. Jag är otroligt nöjd. Nu lägger vi allt fokus på avgörandet i Västerås, sa "Neo" Ohlsson.

SMK Eksjö vann lagtävlingen i Woxna. Sedan följde Åsätra, Allingsås, Västerås och Alfta–Edsbyn. Det unika här var att samtliga fyra lag bakom Eksjö hade samma lagpoäng och det har aldrig tidigare hänt i elitcrossens historia. bara förarpoängen skiljde.

Nu väntar ett spännande avgörande i Västerås den femte oktober där Västerås är i sammanlagd ledning, fem lagpoäng före Alfta–Edsbyn som i sin tur ligger sex poäng före trean Åsätra.