Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En riktig travtalang

/
  • Tvåårige nordsvenske Stark, samt russet Quick Silver och shetlandsponnyn John Deer pockar på Emelie Moods uppmärksamhet i hagen.

På onsdag börjar äventyret för Emelie Mood, 19 år från Oppsjö i Bobygden. Då åker hon, tillsammans med 14 andra tjejer och killar, till Stockholm för en första träff. Emelie är en av 15 ungdomar som STC tagit ut till sin satsning på travets talanger.

Annons

– Först ska vi på studiebesök på Mälarkliniken, och på kvällen ska vi gå på travet på Solvalla. På torsdag ska vi göra ett studiebesök hos någon av de större travtränarna, men jag vet inte vem än, säger Emelie.

STC gör den här satsningen för att lyfta fram ungdomarna. Därför skickade man ut en förfrågan till alla mellan 16 och 21 år med travlicens. Totalt var det 47 ungdomar som sökte, och utifrån ansökningarna gallrade man ut de 15 mest intressanta.

STC hade beslutat att man skulle ha mycket tränarfokus, och det var viktigt att ungdomarna i sina ansökningar och senare intervjuerna visade det.

Och Emelie vill satsa som travtränare i framtiden.

– Ja, det är det jag brinner för och vill hålla på med. Men jag trodde aldrig jag skulle komma med. Jag blev helt paff när de ringde och sa att jag var antagen.

Riktigt hur upplägget i Travets talanger är vet inte Emelie än. Hon räknar med att de får schemat när de kommer ner till Stockholm på onsdag.

– Men vi ska träffas ungefär en gång i månaden och göra en hel del studiebesök, köra några ungdomslopp, och så kommer olika personer och föreläser för oss.

Under sommaren ska de praktisera hos en travtränare, och Emelie önskar att hon får komma till Stig H Johansson.

– Det skulle vara roligt.

Emelie är uppfödd bland hästar. Hennes morfar John Olsson födde upp hästar på gården Lassas i Oppsjö, Bobygden. En av de mer välkända hästarna på gården var Lassas Lavin. När John dog 1994 var det Emelies mamma Elisabet och hennes make Roger N Olsson som tog över gården. Där finns nu 23 hästar. Ponnyer, fölston, unghästar och starthästar.

Tre av dem är Emelies. Russet Quick Silver, samt varmbloden Knockout Victory, 13-årig pensionär, och femårige Mr Linus.

– Jag hade tänkt att jag skulle tävla lite med russet, men det blir bara mer och mer stora hästar, konstaterar Emelie.

Mer läsning

Annons