Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En resa tillbaka till kålodlingar och fiskarstugor: ”Kapten Westman spökade här när vi var små”

De traditionsenliga österdagarna bjuder i år igen på rundvandring och teater med personer ur östers historia. Nu i veckan guidadas nyfikna runt i de gamla gränderna.

Det är kvalmigt varmt när österdagarna drar igång med start under tisdagen. På gården utanför fiskaremuséet ljuder dragspelsmusik.

Under österdagarna får man chans att lära sig mer om kvarteret Öster och dess historia genom olika utställningar och tidstypiska hantverk som garnfärgning. Ett populärt inslag är den historiska rundvandringen med interaktiva teaterinslag.

Läs mer: Nästa helg drar jazzen igång

Där guidas besökarna runt genom de smala gatorna. I storbranden 1876 brann stora delar av Söderhamn ner, men husen på Öster klarade sig och många av husen från 1700-talet står kvar än i dag.

Omkring ett 30-tal personer har slutit upp den här gången. Det är lagom många för att alla ska kunna höra och se bra, tycker Lennart Andersson ordförande i Söderhamns kust och skärgårdsförening som står för arrangemanget.

Läs mer: Nu dokumenteras Söderhamns musikhistoria på museum: "Monica ser man på stan varje dag"

– Många har redan hunnit gå rundvandringen genom åren, men det är faktiskt en del nytt folk i dag, säger han.

När dragspelarna fått sina applåder samlas de guidningssugna framför scenen och börjar vandra uppåt gatorna ledda av Lennart Andersson.

Under den faktaspäckade promenaden inne bland husen dyker det upp personer som bott på Öster genom historien och en liten scen utspelar sig.

Alla skådespelare är lokala förmågor. Lars Lodmark som iklädd uniformsjacka spelar den gamle sjökaptenen Westman tar över efter en stund och leder guidningen vidare. Han har samlat ihop mycket spännande historier genom att läsa i gamla skrifter och böcker.

Sönerna Björn och Petter är även de med i rundvandringen med sina fioler. Det har blivit ett så pass stående inslag att Petter försöker planera semestern efter österdagarna.

– Vi är uppvuxna i Westmans gamla hus, så det är ju lite speciellt. Kapten Westman spökade här när vi var små, men han var ett snällt spöke, säger Björn Lodmark.

Dåtidens profiler möter dagens entreprenörer när Johnny S Andersson kommer gående iklädd frack och skjorta lite längre bort längs Östra Storgatan.

Läs mer: Historisk tillbakablick på fiskaremuseum i Söderhamn

Han är på väg till det som brukade vara det Lilla Hotellet, i slutet av den drygt 1,5 timmar långa turen, redo att spela hotelldirektör.

– Förr när stationen låg där nere var hotellen fullbelagda jämt. Jag ska hälsa välkomna och visa var rummen ligger, men resten får guiderna berätta om, säger han innan han försvinner nerför backen mot kanalen.

Österdagarna håller på i dagarna tre, 12 till 14 juli och varje eftermiddag finns det möjlighet att gå rundvandringen och lära sig mer om Östers historia.