Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En resa tillbaka i historien

Läroverket firade 100 år.

Annons

På onsdag var det morgonbön i Läroverkets aula, i Hudiksvall. Och efteråt väntade samling i raka led i korridorerna, innan eleverna fick lov att slå sig ned vid pulpeterna. Som tända ljus.

Skådespelet levde i varje vrå, när Läroverket firade sitt 100-årsjubileum. Det blev tillbakablickar, praktiska och teoretiska, och ungdomarna gick hem så småningom med nya insikter i bagaget.

Utanför hemklassrummet för 7 C stod på onsdag morgon Ronald Krathmann och Kåge Mattsson, för dagen klädda enligt äldre lärarsed, i mörk kostym och slips. Eleverna instruerades om dagens specialrutiner:

– Vad har vi då för möjligheter att korrigera er om ni gör fel? Jo, det finns en rad åtgärder. Fram till 1957 fick man slå barnen i skolan, men det blev förbjudet. Hemma fick man fortfarande slå dem, men i skolan förbjöds det, berättade Ronald Krathmann..

Och för att ge extra bredd i skolperspektivet visades smakprov ur filmen Hets, med Stig Järrel i rollen som den sadistiske läraren Caligula.

Andra gestalter från förr dök upp på schemat, timmarna runt lunch, då ungdomarna kallades till gympasalen för en dos av Ling-gymnastik med militärisk drill. Pojkar för sig, flickor för sig, och med lärare av respektive kön.