Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En resa tillbaka i historien

Läroverket firade 100 år.

På onsdag var det morgonbön i Läroverkets aula, i Hudiksvall. Och efteråt väntade samling i raka led i korridorerna, innan eleverna fick lov att slå sig ned vid pulpeterna. Som tända ljus.

Skådespelet levde i varje vrå, när Läroverket firade sitt 100-årsjubileum. Det blev tillbakablickar, praktiska och teoretiska, och ungdomarna gick hem så småningom med nya insikter i bagaget.

Utanför hemklassrummet för 7 C stod på onsdag morgon Ronald Krathmann och Kåge Mattsson, för dagen klädda enligt äldre lärarsed, i mörk kostym och slips. Eleverna instruerades om dagens specialrutiner:

– Vad har vi då för möjligheter att korrigera er om ni gör fel? Jo, det finns en rad åtgärder. Fram till 1957 fick man slå barnen i skolan, men det blev förbjudet. Hemma fick man fortfarande slå dem, men i skolan förbjöds det, berättade Ronald Krathmann..

Och för att ge extra bredd i skolperspektivet visades smakprov ur filmen Hets, med Stig Järrel i rollen som den sadistiske läraren Caligula.

Andra gestalter från förr dök upp på schemat, timmarna runt lunch, då ungdomarna kallades till gympasalen för en dos av Ling-gymnastik med militärisk drill. Pojkar för sig, flickor för sig, och med lärare av respektive kön.