Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En resa styrd av Vikstens anda

Resan har redan gjorts av hans morfar, Färilaförfattaren Albert Viksten, och morbror, Sven Viksten. Nu är det tredje generationen och Anders Berghagens tur att följa samma resväg i Kanada. Ett äventyr i minnenas fotspår.

"Detta är alltså Canada, det mångomtalade", skrev Albert Viksten i inledningen av boken Vilda vägar västerut. 1936 åkte han till Kanada för att möta sina bröder som tio år tidigare emigrerat för att söka lyckan i ett land som, trots likheter, är långt ifrån Sverige.

Nu är tiden inne för Albert Vikstens barnbarn, Anders Berghagen, att göra samma resa. En resa i tredje generationen. Anders mamma, Elsa-Britt Berghagen, föddes innan Alberts äktenskap med Lisa Viksten och blev bortadopterad 1922. Som barn tillbringade Anders många somrar med sin morfar i torpet vid Ängratörn.

– Jag kommer ihåg alla anekdoter morfar berättade om sin Kanadaresa, om punkteringar, den vilda naturen och svartbjörnar som kom fram till bildörren, berättar Anders.

1984 reste även Sven Viksten i pappa Alberts fotspår. I sin reseskildring, "I Kanadadrömmens spår", skriver Sven om hur han andas in den Vikstenska stämningen och ger flera jämförelser med de landskap hans far besökte flera decennier tidigare.

Med orden "Stjärnkonstellationerna är desamma som där hemma i Sverige", skildrade Albert Viksten mötet med det nya landet.

– Min morbror såg många likheter mellan Ängratörn och sjön Horsefly Lake, en plats jag också kommer att besöka. Albert, som var en riktig vildmarksmänniska, kom att älska båda platserna.

Albert Vikstens vidunderliga scen- och naturbeskrivningar lever kvar i litteraturen, men de lever också kvar i släkten. Precis som sin morfar känner Anders Berghagen en stor kärlek till naturen.

– Jag har velat göra den här resan länge. Jag har läst Alberts böcker om resan och efter mycket research har jag upptäckt att jag har kusiner i Kanada som jag inte visste om.

Tack vare ett stipendium blir resan av efter en längre tids planering. Startskottet gick i måndags i Seattle där Anders hyr en bil för att ensam börja sin tre veckor långa turné i Alberts fotspår. Färdplanen följer i stort sett exakt samma resa genom British Columbia, som två Vikstenar gjort tidigare. Kartor och platser förändras, men naturen och byarna finns kvar.

– Jag tror att jag kommer att känna igen mig från foton och berättelser. Jag har stora förhoppningar om att dokumentera förändringar och likheter genom foton och berättelser på min blogg.

För Anders är det inte bara ett äventyr i ett land han aldrig besökt tidigare, det är också en resa bakåt i tiden. Han vill veta mer om alla möten Albert gjorde med människor i Kanada.

– Det var länge sedan så det kanske inte finns någon som kommer ihåg, men jag tror att det finns mängder med stories och berättelser kvar. Jag reser själv och kommer att resa lite efter varje dags ingivelse.

Trots att det är samma resa blir tidens kontraster tydliga för Anders. Med GPS, internet och andra bekvämligheter har förutsättningarna för resan förändrats avsevärt genom generationerna. Flera årtionden har gått sedan den första kanadaresan, men även den här gången blir det Vikstens anda som styr.