Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En rätt så osvensk förening

Svenska Brukarföreningen är en rätt så osvensk förening bestående av narkotikaberoende människor. Merparten av medlemmarna ingår i olika program där de med hjälp av läkemedel får stöd att hålla sig borta från heroinet.

Annons

Men det finns också en del aktiva narkomaner i medlemsmatrikeln. Somliga pendlar också lite fram och tillbaks mellan heroin och läkemedel.

Sverige är ett land av ombudsmän och ställföreträdande företrädare. Därför är det minst sagt trendbrytande – provocerande för somliga – när så pass ”lågt stående människor” som narkomaner företräder sig själva.

Brukarföreningen slåss framförallt mot den moralism och de bestraffningar som tyvärr finns inbyggda i många av behandlingsprogrammen. Sjuka människor kan bryskt stängas av från behandlingar när de visar symptom på sina beroendesjukdomar. Missbruksvården har på ett olyckligt sätt blivit en del av narkotikapolitiken.

För någon vecka sedan ledde jag ett seminarium som Brukarföreningen arrangerade i Stockholm. Under lunchpausen kom en sliten man fram till mig. Känner du igen mig, frågade han?

Vi kan kalla honom Anders. I sin ungdom var har elev på Hasselakollektivet där jag arbetade och levde med min familj. Nu var han 44 år och tandlös i överkäken. Jag kände igen honom på en gång. Vi hade mycket med varandra att göra när det begav sig.

Han satt hårt fast på heroinet redan som 20-åring. Uppriktigt talat blev jag förvånad över att se honom vid liv. Sedan en ganska lång tid tillbaka gick han på behandling. Han fick medicin mot heroinberoendet, hade en egen bostad, deltog i stödsamtal och nyligen hade han inlett en serie operationer som skulle ge honom nya tänder.

Anders frågade mig om jag hade en lika ”tuff” inställning till droger nu som under Hasselatiden? Så är det, svarade jag. Förebyggande insatser för att förhindra ungdomsmissbruk och hårda straff för langning och försäljning av narkotika står fortfarande på min agenda. Samtidigt har livet gett mig insikter och kunskaper som fått mig att nyansera min syn på sådant som läkemedelsassisterade behandlingar och sprututbyten för gatunarkomaner. Tro mig. Ingen vill leva Anders liv bara för möjligheten att få medicin mot ett djävulskt beroende.

Widar Andersson

Politisk redaktör för Folkbladet (S)