Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En överväldigande musikupplevelse

Birger Sjöberg upphör aldrig att förvånas över alla högklassiga kulturarrangemang som dyker upp i Hälsingeskogarna. Enskilda, föreningar, företag och institutioner lyckas locka artister och kulturskapare från när och fjärran.

Annons

Los Ännu ett i raden var söndagens sommarkonsert i Nickelvallens gamla dansrotunda i Los. Det skall erkännas att jag inte är någon operafantast och sällan blir berörd av skolade sångröster, med ett exklusivt undantag; Jussi Björling.

Men att lyssna till klassisk sång i verkligheten, framförd av sångare som Bengt Krantz, baryton och Rebecca Rasmussen, sopran, är en helt annan femma än att sätta på en CD skiva. Det har att göra med artistens utstrålning, engagemang och kroppsspråk, något som bara kan upplevas i verkligheten. Bengt Krantz och Rebecca Rasmussen framförde, var för sig, stycken av bland andra Beethoven, Mendelson, Richard Strauss, Evert Taube och George Gershwin. Den klockrena kraften, uttrycksfullheten och säkerheten i deras respektive framträdanden imponerade stort. Jag hade gärna lyssnat på en duett med dessa två.

Dragspelslegendaren Sone Banger lockade fram ett par gamla godingar ur sin omfattande repertoar: Skogsmorgon och Chinka Bazara och ackompanjerade även sångarna i flera nummer. Sone Banger tillhör en av Sveriges främsta dragspelare genom tiderna och det var en upplevelse att höra honom.

Ebon Ulmeryd Persson framförde virtuost solostycken av bland andra Edward Elgar och Jean Sibelius och ackompanjerade även sångarna längre fram i programmet. Ebon som varit aktiv i Stockholms Symfoniorkester är numera musiklärare i Ljusdal.

På programmet stod även framträdanden av lokala förmågor. Först ut var körsångaren Kerstin Högberg som till ackompanjemang av bland andra Sone Banger rev ner applåder med det gamla örhänget: I min blommiga blå krinolin, (svensk text av S.S. Wilson.) Två unga män från Genua, Aldo och Luigi Mafodda har hittat ett liv i Los, mycket tack vare sin svenska mamma som återvänt till sina rötter i Hälsingland. Tillsammans med speakern framförde de en glad och entusiastisk, (om än något yvig) version av O sole mio.

Denna levande och inspirerande sommarkonsert i Los gamla, (förhoppningsvis K-märkta) danslokal, medryckande presenterad av eldsjälen Gunnar Högberg, avslutades med att Bengt Krantz framförde en Jussi Björling-favorit: Sommarnatt, (Mogens Schrader/Gösta Stevens), och till sist Rebecca Rasmussen med Summertime ur operan Porgie and Bess.

Med professionellt och inlevelsefullt pianoackompanjemang genom hela föreställningen av Lennart Eng gav denna konsert mersmak.

Annons