Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"En otrolig konstskatt i Söderhamn"

I samband med utställningen av Lennart Plahns verk på Söderhamns Stadsmuseum hölls ett seminarium om konstgenren outsiderart. En genre som är nära besläktad med Ljusnekonstnärens alster.

I sin stuga, belägen nordväst om sjön Norrbränningen, tillbringade Lennart Plahn i stort sett all sin lediga tid med att skapa träskulpturer och utsmyckningar. När Lennart Plahn avled 2009 lämnade han efter sig en stor mängd verk och en del av dem ställs ut på Söderhamns Stadsmuseum fram till 16 augusti.

– Söderhamn sitter på en otrolig konstskatt, Lennart Plahn skulle kunna bli en internationellt erkänd konstnär, säger Ann-Caroline Breig under ett seminarium om outsiderart som arrangerats i samband med utställningen.

Själv är Ann-Caroline Breig bildkonstnär och verksam i Ljusne. Hon ser kopplingar till genren outsiderart och Lennart Plahns konstverk.

– Outsiderart är konst som skapas av människor som står utanför den konventionella konstscenen. Utan konstutbildning och ofta av människor som står utanför samhället på olika sätt, säger Ann-Caroline Breig.

Det finns dessutom många exempel på människor med psykiska och mentala sjukdomar som rör sig inom genren. Gränsen mellan terapeutiskt bildskapande och outsiderart är inte alltid så tydlig, förklarar Ann-Caroline Breig.

– Stilmässigt är den full av detaljer och ofta finns det lite plats för andrum i bilderna, säger Ann-Caroline Breig.

I den aspekten känner hon själv släktskap med outsiderart i sitt egna konstnärskap. Fascinationen för det repetitiva och ett i det närmaste naivistiska synsätt på skapandet. När hon själv först kom i kontakt med Lennart Plahns konst och besökte hans stuga blev hon imponerad.

– Det var en wow känsla att komma dit och jag blev överraskad att det fanns något liknande i närområdet, säger Ann-Caroline Breig.

Under föreläsningen lyfts aspekten över att det inte alltid bara konventionell konst som bör lyftas upp.

– I vår värld är det även viktigt med parallella berättelser, säger en kvinnlig åhörare.