Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En odemokratisk och sektliknande grupp

"Nej, absolut inte."

Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) var mycket tydlig då hon i SVT fick frågan om vinter-OS borde ha förlagts till ryska Sotji.

Hon är inte ensam om den åsikten; politiker, människorättsorganisationer och journalister står i kö för att få berätta hur fel det var att vinter-OS 2014 tilldelades ett land där mänskliga rättigheter kränks. Kraven på att den olympiska rörelsen ska agera före och under OS, och sätta press på den ryska staten, blir fler och hårdare för varje dag som går.

Men vill ni veta en liten hemlighet? Den olympiska rörelsen är en myt.

Visst, den Internationella Olympiska Kommittén (IOK) älskar att prata om "the olympic movement" – alla odemokratiska organisationer gillar att använda ord som "movement" och det mafiosoklingande "family" – men något "olympiska" ska inte sättas före ordet rörelse. Så låt oss sluta med det. Det leder nämligen bara till förvirring.

Det finns många som vill synas med och kring de olympiska ringarna, men det var faktiskt bara en organisation som bestämde att vinter-OS skulle hamna i Sotji. Det är den organisationen som nu försvarar beslutet och som valt att inte sätta press på Ryssland i frågan om mänskliga rättigheter: IOK.

Och nej, inga länder eller idrottsorganisationer är med i IOK.

IOK består endast av de drygt hundra personer som för tillfället är ledamöter. De väljer själva in nya medlemmar och väljer om sig själva. De utövar sin makt genom att utse värdstad för de olympiska spelen, genom att bestämma vilka idrotter som ska vara med och genom att äga rättigheterna till de olympiska ringarna, en av världens mest värdefulla loggor.

De bestämmer. De ska ställas till svars. Och de kommer inte att erkänna att de gjort fel genom att utse Sotji. De kan och får inte.

Gunilla Lindberg, som är IOK:s representant i Sverige – inte Sveriges representant i IOK, det är viktigt att poängtera – har slagit nytt nordiskt rekord i meningslösa intervjuer då hon stått och närmast mekaniskt försvarat valet av Sotji.

Den som irriterar sig över detta bör dock tänka på följande: Gunilla Lindberg måste utåt försvara alla beslut som IOK tagit, annars riskerar hon att sparkas ut. Detsamma gäller Stefan Holm, som numera också är IOK-representant i Sverige.

Tillsammans med bland andra kronprins Frederik av Danmark och furst Albert av Monaco utgör de en organisation som får Svenska Akademien att framstå som öppen och transparent; IOK är en odemokratisk, sluten och närmast sektliknande gruppering som mäter framgång i intjänade pengar. Den varan får man en hel del av då man placerar de olympiska spelen i ett land som Ryssland...

Det enda som kan förhindra att IOK väljer värdnationer där mänskliga rättigheter kränks är att huvudsponsorerna – exempelvis Coca-Cola och McDonald’s – säger stopp. Men även de tittar i första hand på sista raden.

Så bli inte förvånade om OS i framtiden hamnar i länder som Saudiarabien och Qatar – medlemmar ur de ländernas kungahus sitter redan i IOK – och att Gunilla Lindberg och Stefan Holm sedan ställer sig framför kamerorna och försvarar beslutet.

Och kom ihåg att den olympiska rörelsen i praktiken är Lindberg, Holm och deras IOK-kolleger i det där stängda konferensrummet på det där lyxhotellet som någon semi-diktator betalat räkningen för.