Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En ny nämnd – och en som upphör

Nämnden för lärande och arbete försvinner, samtidigt som en kulturnämnd inrättas . Det ingår i förslaget till ny politisk organisation efter valet.

Inför den kommande mandatperioden föreslår kommunfullmäktiges valberedning en rad förändringar.

– Vi har resonerat oss fram till ett förslag, som vi vill ska hålla hela perioden – oavsett valutgång i höst, säger valberedningens och fullmäktiges ordförande Stefan Permickels (S).

Ett av förslagen är att nämnden för lärande och arbete (NLA), med sju ledamöter, upphör från och med den 1 januari 2015.

– Det var väl delade meningar, redan när den bildades. Och nu finns det inte stöd för att behålla den.

Nämndens ansvar för arbetsmarknad och integration tas över av kommunstyrelsen, enligt förslaget. Och barn- och utbildningsnämnden, Bun, tar över ansvaret för vuxen- och högskoleutbildning.

– Där är det ju också ett kommunalförbund på gång i Hälsingland, som kan innebära förändrat ansvar för kommunen från halvårsskiftet 2015.

Andra förslag är att ansvaret för gymnasiesärskolans boenden – som i dag ligger under Bun – och ensamkommande barn (NLA) förs över till socialnämnden.

Valberedningen vill dessutom inrätta en kulturnämnd med sju ledamöter, som också får ansvar för vänortsfrågor och ersätter kommunstyrelsens utskott för kultur- och internationella frågor.

Vad händer med de anställda, när nämndorganisationen ändras?

– Det blir en förvaltningsfråga, som vi inte tar ställning till. Vi har talat om hur vi vill ha den politiska organisationen.

Valberedningen föreslår också att ett kommunalt fastighetsbolag bildas under mandatperioden – efter utredning om de juridiska och ekonomiska förutsättningarna.

– Det finns en allmän mening att det blir effektivare om ett bolag sköter våra fastigheter, säger Stefan Permickels.

Arvoden till politiker ingår också i förslaget. Till exempel föreslås heltidsarvoden för kommunalråd, oppositionsråd och ordförandena i Bun och socialnämnden – som i dag.

– Men för Bun kan det bli förändringar under mandatperioden, i samband med det planerade förbundet för gymnasie- och vuxenutbildningar.

Den nya mandatperioden börjar den 15 oktober i år för kommunfullmäktiges del – och den 1 januari 2015 för kommunstyrelsen och nämnderna.

Valberedningens förslag går nu vidare till kommunstyrelsen och fullmäktige för beslut.