Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En nackdel att bo på landsbygden?

Efter ett fantastiskt möte med kanonuppslutning från Bjuråkersborna på stormötet i Bricka i början på april åkte vi alla hem med ett leende på läpparna, skriver ”Vårdnadshavare i Bjuråker” som dock kom att bli besvikna.

Att se så många engagerade människor i vår bygd värmde våra hjärtan. Massor med nya idéer kläcktes den kvällen. Nu ska vi sätta Bjuråker på kartan!

Men vad är alla våra idéer och vårt engagemang egentligen värt då vi har ledande politiker i kommunen som tydligen vill jobba åt andra hållet? I dag bor 60 procent av Hudiksvalls kommuns invånare på landsbygden och 40 procent inom stadskärnans radie. Detta vill tydligen Mikael Löthstam (S) ändra på: ”En stor nackdel för kommunens ekonomi med så mycket landsbygd, stadskärnan bör vara den starkare delen.”

Detta bekräftade han i ett samtal med vårdnadshavare vid ett besök tillsammans med en kollega på Friggesundsskolan i början av april, då han hade sagt till barnen att det kan vara en nackdel att bo på landsbygden! Vi blir chockade att två ledande politiker besöker en lågstadieskola och inför elever och lärare uttrycka sina politiska åsikter. Bör de inte vara proffsiga nog att prata med barnen på deras nivå? Vi frågar oss om politiker med den inställningen verkligen hör hemma i vår landsbygdskommun?

I samband med delrapporten gällande skolstrukturen i kommunen blev det heta diskussioner på sociala medier med många bra åsikter från medverkande. Det är ett hett ämne då vår älskade skola kan vara hotad. Återigen förvånas vi stort över politikernas syn på oss landsbygdsbor, då Matts Persson (C) skriver på Facebook: ”Vi får hoppas att föräldrarna är intelligenta nog att inse värdet av att köra sina barn några mil för behöriga lärare!” Inlägget raderades snabbt, men uttalandet ekar fortfarande. Vi är intelligenta nog att inse. Behörig eller ej, det är arbetsbelastningen på läraren som påverkar mest.

Hur stora barngrupper är acceptabla för att våra barn ska få en trygg och givande skolgång? Vi vill inte se våra barn intryckta på små ytor och i orimligt stora grupper, inte heller se lärarna gå på knäna. Självklart strävar vi efter behöriga lärare till våra elever, men inom en viss mån. Hoppas att ni politiker inser att lärarna, behöriga eller inte, också är människor som ska få ha en trivsam arbetsplats. Ge lärarna bättre förutsättningar! Kanske stadsborna är intelligentare och villiga att köra sina barn till landsbygden, Persson? Tror du att man kan sätta in bussar även åt det hållet?

Oavsett vad slutrapporten visar värdesätter vi väldigt högt vår fantastiska skola i Friggesund med den trygghet och utemiljö den ger våra barn. Så det är dags att vakna upp nu politiker! Vi är en del i denna landsbygdskommun värd att satsa på.

Vårdnadshavare i Bjuråker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel