Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En mottagning som behövs

Unga mår allt sämre. Samtidigt så drar Bollnäs kommunen in bidragen till ungdomsmottagningen. Det här oroar de anställda som allt oftare möter unga med en svår problematik.

Annons

Socialnämnden tvingas spara för att kunna hålla budget. I januari beslutade man därför att man bland annat ska säga upp sitt avtal med landstinget gällande ungdomsmottagningen. Det här beskedet fick mottagningens personal kännedom om för två veckor sedan och det kom som en riktig kalldusch.

– Vi har redan sparbeting på oss och nu tvingas vi alltså att spara ytterligare 500 000 kronor, säger kuratorn Lena Wehlander-Öhman.

Än så länge vet vare sig hon eller kollegorna vad det här kommer att innebära i praktiken. Eftersom de alla är landstingsanställda lär de inte bli arbetslösa, men oron är ändå stor inför framtiden.

– Det här kommer samtidigt som man egentligen skulle behöva öka resurserna när man tittar på hur ungdomarna egentligen mår, säger barnmorskan Marie Klasson.

För allt fler unga mår dåligt. Senast förra året kom en studie från Socialstyrelsen som slår fast att svenska 15-åringarna mår sämre än i jämförbara västländer. Allt fler unga vårdas också för psykiska problem.

Just därför menar mottagningens personal att de har en viktig uppgift att fylla som en länk mellan skolornas egen elevhälsa samt socialtjänsten och specialister på BUP.

– Förut hade vi ofta samtal om kärleksproblem och sexuella frågor. Nu är man glad när det händer. Allt fler som kommer till oss har en svår problematik så som ätstörningar eller andra självskadebeteenden och depressioner, berättar Lena Wehlander-Öhman.

Samtidigt ökar trycker på andra sett. I höstas drog man in kuratorn på Ovanåkers ungdomsmottagning. De unga där hänvisas nu till Bollnäs. Personalen märker också att skolornas egen elevhälsovård allt oftare hänvisar till ungdomsmottagningen eftersom de själva har en hög arbetsbelastning.

– Därför låter det väldigt märkligt i mina öron när politikerna hänvisar ungdomarna till elevhälsovården, tycker undersköterskan Anne-Lene Lingh.

Hon får medhåll av kollegorna.

– Jag och Maria har båda jobbat inom elevhälsan och har sett de här nedskärningarna på nära håll, berättar Lena Wehlander-Öhman.

För tio år sedan satsade staten på just elevhälsa. Då hade Torsbergsgymnasiet två kuratorer och två skolsköterskor. På Höghammarskolan fanns tre kuratorer och två skolsköterskor. Nu har skolorna två kuratorer och en skolsköterska tillsammans.

Det finns också viktig kompetens på ungdomsmottagningen som ofta saknas ute skolorna.

– Vi brukar ta emot specialgrupper för att prata om kropp och sexualitet, berättar Marie Klasson.

Det kan handla om könsstympade tjejer eller personer med en utvecklingsstörning. Man arbetar också med utåtriktat arbete ute på skolorna.