Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En möjlighet för de små partierna

En lång regeringsförklaring är ingen garanti för nyheter eller stora reformer. Det kunde gårdagen intyga. Gårdagens regeringsförklaring var nästan dubbelt så lång som den Fredrik Reinfeldt läste upp efter förra valet.

Annons

Men den innehöll få nyheter. Det var en detaljerad beskrivning av alliansens valmanifest. Visserligen ingen överraskning. Det är också lämpligt att genomföra det som man går till val på. Men någon liten vision kunde väl ha smugit sig in.

Ekonomisk stabilitet och jobblinjen räcker dock långt, om man får tro väljarna.

Mest intressant i regeringsförklaring var den del där Reinfeldt öppnade för uppgörelser med framförallt Miljöpartiet men även med Socialdemokraterna "när det ges möjlighet".

Flera viktiga markeringar mot Sverigedemokraterna om att "utan öppenhet vore Sverige ett fattigare land" satt också på sin plats med Jimmie Åkesson (SD) som åhörare, dagen till ära i folkdräkt från Blekinge.

Redan tidigare under dagen hade Jimmie Åkesson och några av hans partikollegor dundrat ut ur den traditionella gudstjänsten i Storkyrkan som de ansåg blev ett angrepp på Sverigedemokraterna. Att göra en gudstjänst politisk känns dock en aningens lättstött.

Det kanske mest intressanta i går var inte när Fredrik Reinfeldt läste upp regeringsförklaringen utan det samtal som KG Bergström genomförde i Svt efteråt.

Då samlades Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och bland annat Carl Bildt vid samma bord som Sverigedemokraternas vice ordförande Jonas Åkerlund. Samtalstonen var normal och ingen vägrade att vara med. Det var bra.

Sverigedemokraterna har blivit invalda i Sveriges riksdag och ska behandlas lika som alla andra. Något annat tjänar bara Sverigedemokraterna på.

Intressant var också att under samtalet mellan partierna berättade Jonas Åkerlund att Sverigedemokraterna tänker lägga en egen budget, och därmed har han spelat bort sitt kort som vågmästare i den viktiga budgetfrågan kommer upp till behandling i nästa vecka i riksdagen.

Det var en smula förvånade.

En regeringsförklaring med få konkreta förslag, om än många ord, lämnar öppet för egna initiativ från partierna och de enskilda statsråden. Till skillnad från förra mandatperioden.

Det kan gynna de små partierna i regeringen som har fler idéer än jobblinjen och skattesänkningar. Den här mandatperioden kan därmed bli de små partiernas chans till revansch på Moderaterna.

Det största hotet är dock att hela regeringen pustar ut och gör det lite för bekvämt för sig i skrivbordsstolarna. Men det krävs nog ännu en mandatperiod för att det ska hända.

Mer läsning

Annons