Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En modern variant av Jungfru Maria

Det är vad Söderhamnsbördiga konstnären Linda Shamma Östrand skapat och som kommer att smycka Stockholmsförorten Fruängen från 1 december.

Värmen från ugnarna möter oss när vi kliver in i glashyttan i Skärså. Henric Sjölin tittar koncentrerat på den runda glasformen som han håller på att jobba fram. Konstnären Linda Shamma Östrand följer hans arbete med stadig blick. Glasformen som han skapar ska bli huvud på den skulptur hon designat och som snart ska smycka en nisch i Vårfrukyrkans klocktorn i Fruängen.

Linda Shamma Östrand, 34 år, är född i Enånger men växte upp i Söderhamn. Hon tog sin examen i Fri Konst på Konstfack i Stockholm 2010.

– Jag jobbar konceptbaserat, oftast utifrån en tes eller en fråga.

Med sin version av Jungfru Maria vill hon bredda bilden av kyrkan.

– Kyrkan har en omfattande verksamhet som inte bara gäller det strikt kristna. De har barngrupper, erbjuder parterapi och så mycket mer. Jag vill vidga bilden av Svenska kyrkan och även bilden av Maria. Hon ska inte bara ses som kvinna, i min skulptur är hon plattbröstad och utan kurvor.

Linda Shamma Östrand har gjort ett par offentliga utsmyckningar tidigare. Den kanske mest kända är den så kallade Kamälgen som står i en rondell på Telefonplan i Stockholm.

Redan när Vårfrukyrkan invigdes 2005 fanns planer på en utsmyckning i gestalt av, eller som symbol för, Maria. Vid förra årsskiftet bjöds några konstnärer in att lämna sina förslag. Församlingens val föll sedan på Linda Shamma Östrands konstverk.

Skulpturen görs i betong och blått glas med en bruten ljusstråle som bärande element. Till sin hjälp har Linda Shamma Östrand glasblåsaren Henric Sjölin i Skärså. Trots sina Söderhamnsrötter hade hon inte hört talas om Henric Sjölin innan hennes mamma tipsade om honom i somras. Nu har de två arbetat nära tillsammans i några månader och nästa vecka ska skulpturen vara klar.

– Jag fungerar mer som en projektledare, det är hantverkarna som besitter kunskaper för att göra det jag vill åstadkomma, säger Linda Shamma Östrand.

Det mesta av glasgjutningen har skett på Reijmyre glasbruk i Östergötland och flera personer har bidragit med expertkunskap.

– Det har varit en del problemlösning för att få till det jag vill med materialen jag valt.

Linda Shamma Östrand har en svensk mamma och en palestinsk pappa. De senaste åren har hennes arbeten många gånger utgått från temat hybriditet och hon har ofta relaterat begreppet till sitt eget blandade ursprung. I den här skulpturen visar det sig i mötet mellan betong och glas.

Mariaskulpturen kommer att invigas i samband med två adventsgudstjänster den 1 december. Då kommer Linda Shamma Östrand vara på plats och berätta om processen bakom skulpturen.