Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En miljon för Mårten Andersson?

/
  • Mårten Anderssons Jaktslottet har fått två sidor i Bukowskis katalog. En sida text om konstnären och en sida bild på den målning som av många anses som Mårten Anderssons mest betydande.

Jaktslottet anses av många som Mårten Anderssons mest betydande målning.
Den 27 april går konstverket under klubban på Bukowskis moderna kvalitetsauktion.
Utropspris: 800 000–1 000 000 kronor.

Annons

Att en hälsingemålare får ett av de högsta utropsprisen på en kvalitetsauktion på ansedda Bukowskis ska ses som ett stort erkännande. Men så handlar det också om Jaktslottet, praktmålningen som agerade lok i vandringsutställningen Från Källorna 2004.

Mårten Andersson, född 1934, från Freluga utanför Bollnäs var 24 år när han gjorde Jaktslottet. Från försommaren till senhösten 1958 bodde han hos sin moster Astrid Andersson i Simeå och målningen kom till efter många utflykter och mycket skissande i hälsingeskogarna.

Jaktslottet kom att bli något av Mårten Anderssons programförklaring. Den monumentala duken är fylld av symboler som har en stark innebörd för konstnären och som har följt honom under hela livet. Jägaren med hunden, lejonet, tjädertuppen, svanen och det så speciella huset är sådana symboler.

Jaktslottet köptes 1958 av ambassadör Ole Jödahl direkt av konstnären och målningen har sedan dess varit i samma familjs ägo. Från 2003 och fram till nu har den varit deponerad på Hälsinglands Museum i Hudiksvall.

Ytterligare två målningar av Mårten Andersson säljs på Bukowskis den 27 april, en variant av Metaren (100 000–150 000 kronor) i olja och en liten akvarell (12 000–15 000 kronor).

Hudiksvallskonstnären John Sten (1879–1922) finns också med på Bukowskis moderna, med en oljemålning utförd i Bretagne 1916. Utropet här är 80 000–100 000 kronor.

Även Stockholms Auktionsverk har fått in en fin målning av Mårten Andersson, den stora (230 x 440 cm) Fantasilandskap med spelman. Den köptes in på 70-talet av Statens konstråd och har hängt i entrén till Domänverket i Falun och senare på Sveaskogs kontor i Bergshamra.

Hur det kommer sig att Statens konstråd avyttrar konst inköpt för offentlig utsmyckning vet vi inte. Både konstrådet och Stockholms Auktionsverk har påskstängt.

 

Mer läsning

Annons