Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En miljon är fast i jobbträsket

Över en miljon svenskar vågar inte lämna sina jobb, trots att de inte trivs. Sex av tio företag har anställda som inte klarar av sina arbetsuppgifter – och på vart tredje företag finns medarbetare som inte orkar utveckla sig.

Annons

Björn Lindgren nationalekonom på Svenskt Näringsliv anser att fasta anställningar har blivit gyllene burar som håller kvar personer i jobb de egentligen är ointresserade av.

- Vi lät undersökningsföretaget Novus Opinion gå ut till 702 företag i olika branscher och storlek för att kartlägga problemen på arbetsmarknaden. Sextio procent av företagen har anställda som inte klarar av sina arbetsuppgifter, säger Björn Lindgren.

• Vad blir konsekvenserna?

- Personer som inte trivs med sitt jobb tar inte heller till sig av den kompetensutveckling som arbetsgivaren försöker sätta in. Och när man inte utvecklas blir man också oförberedd att möta arbetslöshet, säger Björn Lindgren och påpekar också att den fysiska hälsan påverkas av de låsta positionerna.

- Undersökningar har visat att personer som vantrivs med sina jobb oftare drabbas av magbesvär, ängslighet, trötthet och uppgivenhet, många riskerar till och med att bli utbrända, säger han.

En projektledare inom ett tjänsteföretag i Hälsingland uppger att han upptäckt brister i både motivation och kompetens.

- Jag kan säga att det i alla fall finns några anställda inom våra arbetsgrupper som släpar efter i jobbet, men när man kommer fram ser de plötsligt upptagna ut. Jag tror att vissa inte vågar erkänna att de inte har den rätta kompetensen, säger projektledaren.

Björn Lindgren tror att fast anställda som vantrivs säger i från för lite.

- När man börjar en anställning är det viktigt att så tidigt som möjligt säga till vad som är fel, för efter en viss tid blir det alltid svårare, säger han.

Över en miljon svenskar vantrivs alltså med jobbet, men bara 7 procent tog under 2005 steget att våga byta jobb.