Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En medalj för hela laget

Sverige gjorde en urstark laginsats med alla åkare bland de 14 bästa.

Marcus Hellners OS-silver i skiathlon var kronan på verket.

– Fantastiskt roligt, säger Lars Nelson.

Nelson slutade tia i sin OS-debut och var en av flera nöjda svenska skidåkare efter söndagens tremilskörning på stadion i Laura. Fyra vitklädda åkare gjorde det bra, Marcus Hellner gjorde det bäst – och att 28-åringen lyckades knipa en medalj direkt i Sotji-OS var inte överraskande för lagkamraterna.

– Så jäkla kul, men jag är inte alls förvånad, säger Lars Nelson.

– Just den här avslutningen passar honom så bra. Han har ju kört ifrån alla utom Johan Olsson i somras, på just såna här skejtintervaller uppför. Han är helt otrolig på det.

Daniel Richardsson, näst bäste svensk med en sjundeplats, hyllade också Hellner.

– Jag är väldigt imponerad, samtidigt visste jag att han hade kapaciteten, säger Richardsson.

– Marcus har ju ändå visat att han har bra form på slutet. Han var trea i Toblach förra helgen, och är han så bra i klassiskt så är han definitivt lika bra i skejt.

Samtidigt erkänner Lars Nelson att han var lite förbryllad när Hellner visade svag form i vinter.

– När han gjorde mindre bra resultat, som på Skandinaviska cupen i Piteå, så var jag lite förvånad att han var så långt bak. Men jag var ganska säker på att han bara hade tränat ner sig, säger Nelson.


Anders Södergren – som fick hoppa in när Calle Halfvarsson blev sjuk – åkte in på 14:e plats och fullbordade en riktigt bra svenskdag. Och laginsatsen slutade inte där. Alla åkare hyllade det blågula vallateamet för fantastiska skidor i både klassiskt och sprint.

– De har gjort ett superjobb. Det känns tryggt och skönt att veta att vi ligger rätt än en gång, som i Vancouver senast. De höjer sig också när det är mästerskap, och det känns väldigt bra, säger Södergren.

Det är fortfarande en vecka kvar till OS-stafetten där Sverige ska försöka försvara guldet från 2010. Men lita på att förbundskapten Rikard Grip redan har en hel del huvudbry kring laguttagningen. Förutom de fyra som tävlade på söndagen vill förstås Johan Olsson och en tillfrisknad Calle Halfvarsson vara med i diskussionen.

– Jag har haft en bra känsla med hela laget sedan vi laddade upp i Seiser Alm, säger Grip.