Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En målande dag för fritids

Fritidshemmens dag firas varje år i hela kommunen.
I Stråtjära kom Hem och Skola på en fiffig lösning. På tisdagskvällen fixades och grejades det av både föräldrar, personal och barn på skolgården.
– Här förenar vi nytta med nöje, säger Jessica Sonneryd.

Flera timmar efter att skolklockorna ringt ut för dagen fylls Stråtjäras skolgård åter av barn, den här gången med föräldrar i släptåg. Med spadar, skottkärror, målarpenslar och stora maskiner firas Fritidshemmens dag på ett kreativt sätt.

Tillsammans med Hem & Skola fixar Fritids skolmiljön så att den blir attraktiv och rolig för barnen att vistas i.

– Vi tänker sammanhållning. Barn och föräldrar är viktiga på små orter. Här förenar vi nytta med nöje, och det här har barnen önskat till skolgården, säger Jessica Sonneryd, resurspedagog på skolan.

Och önskningar finns det gott om. Växter, soffa, grill, innebandyplan och en pool. Allt utom det sistnämnda uppfylls.

Kommunen har bidragit med två fotbollsmål, resten har skänkts av föräldrar, företagare och personalen. Insatserna är också ideella.

Det är full huggning överallt på skolgården. Buskar grävs ner, en traktor gräver bort skogen som tagit över den gamla tennisplanen och vid friggeboden målas det för fullt.

– Det är första gången vi firar dagen på det här viset. Alla brinner för det och kanske gör vi samma sak nästa gång, säger Jessica Sonneryd.

Initiativtagare till fixardagen är Hem och skola.

– Skolan var nedläggningshotad och pratade vi om att förbättra den. Målet är att bygden ska leva och att få fler barnfamiljer att flytta hit, och det tror jag vi lyckas med, säger Karin Orvik Blanksvärd på Hem och skola.

Eleverna Linus Lundstedt och Axel Larsson bär fram jordgubbsplantor till de nya pallkragarna som fylls med jord. De tycker att skolgården blir riktigt fin.

– Bäst blir det med jordgubbarna. Det ska bli gott till hösten, säger Linus Lundstedt.

Med rödfärg i penseln hjälper Emelie Wikström till.

– Jag målar för att jag är tvungen, säger hon och skrattar till.

En bit därifrån hoppar Anna Larsson på en spade för att få ner den i jorden.

– Vi ska göra en hallonhäck, jag tror att vi kommer att få en riktigt fin skolgård efter det här, säger hon

Mellan skolbyggnaderna sitter ett gammalt slitet bollplank. Färgen har sedan länge bleknat, men det råder Emil Larsson bot på. Högst upp på en stege står han och målar översta plankan.

– Det är lite läskigt, men det blir fint, säger han och fortsätter att måla.

Det största projektet är ändå iordningställandet av den gamla tennisplanen. Den har nog inte använts på 15 år, men med säker hand ser Björn Eng tlll att asfalten blottas från jord, sten och träd. Efter grävjobbet väntar rengöring. Till undsättning anländer därför brandmän från Holmsveden.

– Vi ska spola banan, jag kommer ihåg den från när jag var barn. Nu har jag egna barn på förskolan och det är viktigt för bygden att skolan blir kvar och då måste den vara attraktiv, säger stationschef Martin Lindberg.