Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En magisk resa i Busterstil

Det började med mycket gemenskap, många skratt och en portion kondition.

Det fortsatte som en sannsaga i ren Buster-stil.

På onsdagen kan svensk handbolls popgäng Ricoh kliva in i handbollens absoluta finrum, elitserien.

När två matcher återstår av allsvenskan tronar Ricoh i topp och tar laget poäng i onsdagens hemmamatch mot IFK Ystad är elitseriestatusen säkrad.

Ni kan kanske historien nu. Om när några utflyttade Hudiksvallsgrabbar, många snubblande nära gubbåldern, i samband med ett bröllop strålade samman och bestämde sig för nytt umgänge genom handbollen.

2007 började gänget spela handboll igen – men nu i egen regi.

De hade en del gemensamt: Alla brann fortfarande för sporten alla hade lirat i Strand och hade nu Stockholm som ny hemort. Men ingen hade vare sig tid eller lust att satsa seriöst.

När resan startade tränade Ricoh en gång i veckan och då handlade det oftast om att spela lite fotboll. Handbollsspelandet inskränkte sig mest till den där matchen i veckan.

Men samtidigt som hissen med rekordfart lotsade Ricoh genom seriesystemet föll klev gubbarna av en efter en och ersattes av lirare med högre mål.

De flesta som med ålderns rätt klev av den aktiva karriären har stannat kvar för att på ett eller annat sätt jobba för klubben.

Magnus Idén som en gång var en av entusiasterna och initiativtagarna är nu general manager för klubben som tränas av förre förbundskaptenen Ingemar Linell. En annan gammal Strandlirare, Patrik Holmström, sitter i styrelsen.

I övrigt samlas delar av det gäng som representerade Ricoh under de första åren på "gubbhyllan" i hallen när det är dags för hemmamatch.

– Givetvis är det lätt att bli lite nostalgisk nu när vi är framme vid det stora målet. Och det saknas sannerligen inte förslag på hur vi ska kunna fira en elitserieplats, säger Magnus Idén.

– Ett av de häftigare förslagen är att vi ska samla laget från 2007 och spela trim-SM, alltså SM för veteraner, i maj. Tanken kittlar och det messas för fullt mellan gubbarna, berättar Magnus Idén.

Förre Ricoh-liraren, numera ordförande i Svenska Handbollförbundet och VD för Ericsson, Hans Vestberg, håller stenkoll på sitt gamla lag.

– Han messar mycket, ofta och gärna, säger Magnus Idén som också avslöjar menyn vid en eventuell segerfest på onsdagskvällen.

– Då blir det rejäla portioner med pytt i panna...