Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En magisk ledighet

Spektakulära bilder och spretiga ord. Semestern är ett bra tillfälle att utveckla kreativa uttryck. En nyhet inför sommaren är att kombinera semestern med att lära sig en mer udda konstform, nämligen trolleri.

Fråga din faster eller morbror. Kusinen från landet eller från stan. Nog har han eller hon drömt om att någon gång verka som magiker. En ville bli som Harry Houdini och bryta sig ur kättingar. En annan ville som David Copperfield såga människor itu. För Jörgen Bohlin började det i tioårsåldern, och han minns sitt första uppträdande:

– Jag trollade bort en krona. Det var för mormor och hennes vänner på ett födelsedagskalas.

Nu har han tricksat i närmare 50 år, haft mängder av föreställningar och undervisar i juli i ämnet på Kreta. I bagaget ska hugade elever förutom hög svart hatt packa ned duvor och kaniner. Eller vänta, nej, det stämmer inte riktigt.

– Nej, man behöver inte packa något speciellt. Jag tillhandahåller redskapen. Kort och mynt, säger Jörgen Bohlin.

Under en vecka – som väl är det första, svenska trollerikursen utomlands i svensk regi – lär sig deltagarna om trollandets psykologi, filosofi och historia. Rent handfast utvecklar man sin timing och hur man tricksar med olika trolleritillbehör men också hur man improviserar med vardagsföremål.

Platsen är rofyllda och lugna Lendas på den södra delen av den grekiska ön. Det var i just den byn som författaren Nikos Kazantzakis skrev "Spela för mig, Zorba", som senare blev en Oscarsbelönad film med Anthony Quinn i rollen som livsbejakande bonde.

De låga bergen och det omgivande havet är fina fonder för att odla sina kvaliteter, egenheter och trix. Kanske vill man testa att utföra ett konstnummer på en av de avslappnande tavernorna. Eller så väntar man till festen hemmavid.

– Att kunna göra något som andra inte kan, ett partytrick, har jag upplevt som positivt, säger Jörgen Bohlin.

Under utbildningen övar man på att framföra trolleriet för en publik, och veckan avslutas med en trolleriföreställning med deltagarna på scenen.

Jörgen betonar att den sociala och inkluderande stämningen på platsen Kreta är viktig. Han rekommenderar att man ser sig omkring. Hyr en bil, besök några bergsbyar och fortsätt vidare till den charmiga staden Chania. En organiserad båtutflykt är också något att se fram emot. Precis som på så många platser i Grekland är spåren till antiken och dess myter levande.

– I byn fanns det en asketisk kult och ett gammalt tempel, en kulle dit folk tog sig för att bli friska.

Det var läkedomsguden Asklepios som dyrkades. Ruiner med pelare och delar av mosaikgolv finns fortfarande kvar. Källorna där man förr påstods kunna dricka sig frisk porlar än. Och så flödar ju kreativiteten i nejden. Bland alla penslar, sånghäften och kameror kommer det också att finnas ett ytterligare attribut för skapande.

– En trollstav, säger Jörgen Bohlin.

Den är obligatorisk, förklarar trolleriläraren.

Mikael Nilsson/TT