Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lön är bättre än ingen lön

Sarah, 23 år drog till Oslo. Ja först var det väl någon runda runt Bali efter gymnasiet, men nu jobbar hon som så många andra ungdomar från länet i Norge. På ett sjukhem som biträde. Det är inte heltid så hon fyller upp tiden med extraknäck i en klädbutik.

Annons

För ett halvår sedan anslöt lillebror Micke, 21 år. Han är utbildad plattläggare, men står i en bar och hivar öl. Till norrmän som har råd att roa sig kungligt.

–De är lata helt enkelt, säger ungdomarnas mamma.

Tillåten sarkasm med hänvisning till att hon själv har norska föräldrar, som kom till svenska Hällefors på 1950-talet, som arbetskraftsinvandrare.

Nu går alltså flyttlassen motsatt riktning. Och det tål att fundera på.

Med Europas högsta ungdomsarbetslöshet så diskuterar vi mest hur långt vi kan skjuta pensionsåldern framför oss.

Matte har aldrig varit min starka sida, men den här ekvationen går helt enkelt inte ihop för mig.

I Sollentuna försökte politikerna komma med ett förslag om ungdomslöner i omsorgen. Unga skulle tjäna 75 procent av ingångslönen och samtidigt få utbildning och handledning i ett jobb som de faktiskt inte riktigt kan av bara farten.

Facket trycker på alla stoppknappar. "Ungdomsarbetslösheten löser vi inte genom lägre löner".

En 19-åring säger till Ekot: Ja, jag skulle faktiskt kunna tänka mig det. Just nu har jag ingen lön alls, så varje lön är en lön för mig.

Jag skulle kunna säga att när jag tog studenten var det ont om fasta jobb. Därför for jag runt som lärarvikarie i Bergslagens B-skolor, skötte om gamla människor på geriatriken, sålde korv på helgkvällar och hoppade in i kompisens torghandel på lördagar. Samtidigt.

Så efter ett par år tröttnade jag och sökte mig till universitetet.

Antagonisterna brukar skrika att jag vill ha det som i USA.

Jag fick i alla fall chansen att komma fram till vad jag inte ville jobba med.

Sarah och Micke skulle gärna komma hem igen. Och jobba. Och de skulle aldrig drömma om att kräva samma lön som mamma sjuksköterska med 25 års yrkeserfarenhet.

Hon har också lämnat landet. Men det är en annan historia.

Mer läsning

Annons