Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En leksaksaffär för presidenter

/
  • Steinunn Björk Birgisdóttir flyttade från Island till Hudiksvall för ett år sedan. Med sig i bagaget hade hon en leksaksaffär som på Island hade landets president som kund.
  • Det isländska namnet Voluskrin betyder ”skrin för sten”.

Steinunn Björk Birgisdóttir flyttade från Island till Hudiksvall för ett år sedan. Med sig i bagaget hade hon en leksaksaffär som på Island hade landets president som kund.

Annons

Leksaksaffären Voluskrin är en liten genuin affär som ligger på Västra Tullgatan i Hudiksvall.
– Vi säljer bara leksaker med riktigt god kvalitet, säger Steinunn Björk Birgisdóttir, ägarinnan till affären. Leksaker som du har kvar i hela ditt liv.
Affären öppnades första gången för över trettio år sedan av ett gäng lärare på Island. Steinunn jobbade där under en tvåårsperiod och hennes förtjusning över leksakerna var stor. Men ganska snart blev butiken uppköpt och de välgjorda leksakerna hamnade i skymundan.


I över tjugo år var Voluskrin endast ett kärt minne och med tiden glömdes den allt mer bort.
Steinunn utbildade sig under tiden till psykologisk rådgivare både på Island och i USA. Men efter att ha arbetat i några år kände hon att hon ville prova något nytt. Så en dag när hon strövat omkring i en leksaksaffär och smått retat sig på alla de plastiga leksakerna som fanns, väcktes tanken om affären där hon en gång i tiden jobbade. Det lockade henne igen, men inte var det väl möjligt att namnet Voluskrin var ledigt i dag?
Bara några månader senare stod hon där, med både namn och egen leksaksaffär som växte sig allt större. När till och med presidenten blev en återkommande kund kan man kanske säga att hon hade valt rätt väg.
Varför gick det så bra för dig tror du?
– Alla där visste om att jag hade bra grejer helt enkelt, säger hon och skrattar.
När den ekonomiska krisen drabbade Island gick mängder av företag i konkurs. Steinunn insåg att inte heller hon kunde fortsätta som tidigare. Eftersom saknaden av sin son, som en längre tid varit bosatt i Sverige, var stor bestämde hon sig för att flytta dit.


Inne i butiken finns färgglada träspel med tillhörande smådjur och pjäser. Pussel och dockhus, bilbanor och små mjuka nallar som lockar till att vilja röra vid dem.
– Leksakerna som finns och säljs i butiken är miljövänliga och säkerhetstestade och de har alla ett pedagogiskt syfte. De ska inte ha något med våld, vapen eller krig att göra, säger Steinunn.
Butiken är liten men välsorterad och när man stiger in möts man av ett flertal stora hyllor, fyllda med roliga och robusta leksaker. Lite längre in finns ett rum fyllt av spel av alla de slag.
– Jag har själv översatt många av spelens beskrivningar till svenska, säger Steinunn då hon engagerat visar mig runt i butiken. Ganska snart är vi inne i ett parti av ”tre-i-rad”, importerat från Tyskland.
– Leksakerna importeras främst ifrån Tyskland och Frankrike, säger hon i pausen inför nästa speldrag. Men importer sker ifrån sammanlagt 13 länder runtom i världen.

Nu har Steinunn öppnat sitt skrin för oss i Sverige och hon har bland annat hört av sig till skolor i både Delsbo, Ljusdal, Gävle och Uppsala för att sprida sina leksaker. Det isländska namnet Voluskrin betyder ”skrin för sten”. Idén kommer från att barn förr i tiden lekte med små stenar och pinnar och lade i små skrin. Alltså som ett slags leksaksskrin.

Mer läsning

Annons