Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En kyrka öppen för alla

Det är en demokratisk rättighet att rösta och genom sin röst kan man vara med och påverka hur kyrkan drivs. Det är inte en liten kyrkoelit som driver kyrkan utan vi alla.

Då har det gått fyra år och det är dags för val igen, val till kyrkans olika beslutande församlingar, församlingen, samfälligheten, stiftet och kyrkomötet.

Många ställer sig frågan om det är viktigt att rösta i detta val? Ja det är det, lika viktigt som alla andra val som EU-valet, kommun-, landstings- och riksdagsval.

Varför då? Jo det är en demokratisk rättighet att rösta och genom sin röst kan man vara med och påverka hur kyrkan drivs. Det är inte en liten kyrkoelit som driver kyrkan utan vi alla.

En av frågorna som vi socialdemokrater går till val med är just – Sveriges kyrkor ska vara öppna och välvårdade. Genom att vi blir många som engagerar sig så minskar risken att ett fåtal med extrema åsikter tar över kyrkan och driver den utifrån sina åsikter. Vi vill stärka det lokala engagemanget för hembygdens kyrka.

Andra frågor som vi går till val med är traditionella socialdemokratiska frågor, för frågorna skiljer sig inte i kyrkan som i övriga samhället. Vi säger nej till det kvinnoprästmotstånd som fortfarande finns inom kyrkan. Vi vill ha en jämställd arbetsplats på alla nivåer inom kyrkan. Alla heterosexuella och homosexuella ska få gifta sig kyrkan. Utbilda de anställda och förtroendevalda i HBT-bemötande. Det är en självklarhet att alla ska få gifta sig i kyrkan och visa sin kärlek och få den välsignad av gud. Kyrkan ska också jobba aktivt mot rasism, antisemitism och islamofobi.

Att kyrkan ska vara till för alla är för mig en självklarhet. Vi socialdemokrater står för dessa grundprinciper, värderingar.

Det finns ett till skäl att rösta den 20 september och det är för att förhindra att Sverigedemokraterna får inflytande inom kyrkans väggar. De satsar på detta val för ett syfte: att få ytterligare pengar centralt för att lägga på riksdagsvalet 2010.

Mattias Benke (S) kandidat till kyrkomötet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel