Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En kvarts miljon i hyra

Den registrerade ägaren till hotellanläggningen i Njutånger har stora skulder och saknar F-skattsedel.

Därför är det är ett annat bolag som har tecknat hyresavtal med Migrationsverket.

Varje månad betalar Migrationsverket 250 000 kronor i hyra för hela Royal swiss hotells anläggning i Njutånger, den som tidigare kallades Njutångersgården.

Pengarna hamnar mycket nära Johan Stendahl. För några år sedan listades han som en av Sveriges rikaste personer. Han har numera gått i personlig konkurs, och har skulder som uppgår till nära 31 miljoner kronor.

När Migrationsverket sökte lediga platser för att ge asylsökande personer tak över huvudet vände sig Johan Stendahl till Migrationsverket som företrädare för Toboholms fastigheter AB. Men när lämpligheten som hyresvärd skulle kontrolleras så tog det stopp.

- Omedelbart så sa vi att det går inte, som statlig myndighet kan vi inte teckna avtal med dem, säger Claes Fritsch, myndighetens upphandlings- och lokalförsörjningschef.

- Kort därefter kontaktade Johan Stendahl oss och lät oss förstå att han hade för avsikt att se till att han över huvud taget inte skulle vara inblandad i avtalet. Nu har vi tecknat avtal med ett annat bolag, Karlskronan AB, och där finns han inte med, säger Claes Fritsch.

Sagt och gjort. Det är Karlskronan som varje månad får en kvarts miljon kronor från Migrationsverket i hyra för anläggningen i Njutånger. En anläggning som ett annat bolag är lagfaren ägare till, och ett bolag som drivs av samma personer som finns bakom bolag som Migrationsverket inte skulle teckna avtal med.

Läs mer om bolagskarusellen i lördagen den 23 oktober. Där ger också Migrationsverket sin förklaring till hur de kunnat teckna avtal med ett bolag och inte med ett annat, trots att samma personer finns bakom bolagen.