Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En Kulturbank åt Taskspelarna!

Eva von Hofsten, Ljusdal, skådespelare, dockspelare, pedagog och producent är glad över att Hudiksvalls kommun vill inrätta en kulturbank.

Annons

Efter den senaste veckans debatt om inrättandet av en kulturbank i Hudiksvall vill jag dela med mig av en kulturarbetares stora glädje över att någon äntligen tagit ett initiativ!
Först av allt blir jag så trött på detta tjat om att kultur och pengar inte hör ihop. Snälla, spä inte på denna myt om att kulturarbetare och konstnärer inte vill tjäna pengar! Får inte kultur kosta pengar heller, ska allting vara gratis? Nej tack för sådana argument!
I kulturens örtagård talar man inte om pengar. Det stämmer nog om man vill vara en glad amatör eller inte vara ekonomiskt beroende av stat, kommun och nu en kulturbank. Men vi som vill leva på vår kreativitet, vi som vill satsa stort och inte vara begränsade av en skral finansiering, vi talar i allra högsta grad om pengar. Annars får vi gå tillbaka till medeltiden och vara taskspelare, leva som tiggare och på samhällets botten.
Och tänk att få gå med vinst ett år?! Så fantastiskt att kunna planera mer än ett år i taget. Teater och dansgrupper är beroende av banker, pengar, bidragsgivare, konjunkturer och finansiering. Vi har höga produktionskostnader, många anställda och måste nå ut till en stor publik. Det är i dagsläget en omöjlighet om inte kommunerna har tillgång till en väl inarbetad kulturfinansiering. Då kommer detta fantastiska förslag med en kulturbank!
Fria konstutövare får inte styras av faktorer som har förankring i den kommersiella, kapitalistiska världen, så är det. Men något måste hända nu, särskilt med tanke på kulturutredningar och den nya kulturpolitiken. Efter åratal av lugna gatan, med ett statligt bidragssystem som hängt med länge, går ingen säkert längre. Sponsorer, bidrag eller företagspengar. Ge oss dem! Så kan vi ge en fantastisk, högkvalitativ kultur till folket! Vill någon tjura och säga jag är konstnär, jag vill inte ha några pengar - ta det lugnt, man måste inte vara med.
Hur farligt kan det vara? Måste vi ge fribiljetter till anställda på Ericsson eller hålla föredrag om kreativitet? Kom igen, öppna era sinnen och bjud in hela samhället! Jag ser kulturbanken som ett mycket positivt komplement till de kulturbidragsalternativ som finns idag. Tack Hudiksvall för initiativet, hoppas fler kommuner hänger på!
Eva von Hofsten
Skådespelare, dockspelare, pedagog, producent
Ljusdal

Mer läsning

Annons