Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En krona mer för lokalproducerad mjölk

En krona extra till de lokala mjölkbönderna kan snart bli verklighet. Efter initiativ från Lantbrukarnas riksförbund i Söderhamns kommun kan lokalproducerad mjölk hamna på mejerihyllan redan i sommar.

Metoden används redan på flera olika ställen i landet. För en krona mer per liter kan konsumenterna handla mjölk producerad av bönder i kommunen på vanliga matvarubutiker. Nu har idén kommit till Söderhamns kommun.

– Vi blir de första i länet, säger Sven-Ulrich Ohlsson, köttbonde och ordförande i LRF Söderhamn.

Under våren har Lantbrukarnas riksförbund i Söderhamn, LRF, arbetat hårt med frågan och utarbetat en form för att göra det möjligt.

– Jag har pratat med flera stora handlare och de skickar positiva signaler tillbaka, säger Sven-Ulrich Ohlsson.

Tanken är ett separat mjölkpaket som tydligt visar att mjölken kommer från lokala bönder och kostar en krona mer. Sedan förs kronan över från handlarna till bönderna, som delar på tillskottet beroende på hur mycket kor var och en har.

– Bönder sitter i dag i en pressad situation och något måste göras. Meningen är inte bara tillskottet, utan konsumenterna efterfrågar lokalproducerat och det visar på att vi stöttar den svenska mjölkproduktionen, säger Sven-Ulrich Ohlsson.

Han berättar att det för närvarande finns tolv mjölkbönder i kommunen och de är alla engagerade i konceptet. Det hela kan bli verklighet innan sommaren är slut.

– Jag räknar med att det kan dra i gång under augusti. Jag måste prata med fler handlare och lyssna på deras synpunkter. Sedan behöver vi bara göra klart den administrativa delen, säger Sven-Ulrich Ohlsson.

Han påpekar också att det finns andra saker, förutom att handla lokalproducerad mjölk, som kan stötta Sveriges bönder.

– Bara en fjärdedel av mjölken blir till drickmjölk. Därför kan man också stötta genom att köpa svensk ost eller andra mejeriprodukter producerade i Sverige. Det är lika viktigt som kronan, säger han.