Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En kamratklubb med mycket onödigt prat

"Det känns som att de yngre jagas ut. Sammanträdena bedrivs som en social klubb för personer på väg ut ur arbetslivet – en kamratgrupp för 55-70 åringar med mycket onödigt prat. Det är trevligt för dem som är i rätt åldersgrupp, men bara jobbigt för oss yngre som inte varit med på deras tid."

Så kommenterar ännu en avhoppad ung kommunfullmäktigeledamot sin tid i kommunpolitiken till Ljusnan i förra veckan. Denna gång var det Johan Sundberg, moderat från Bollnäs som hoppade av.

Men uttalandet kunde ha gällt för vilken som helst av de sex kommunfullmäktigeförsamlingarna i Hälsingland. Eller landstinget för den delen. Kritiken brukar vara densamma.

Tidningen Dagens samhälle publicerade i våras en undersökning som visade att var tredje ung ledamot (18-21 år) i kommunfullmäktige har lämnat sitt uppdrag sedan valet. Nästan 40 procent av de unga kvinnorna har hoppat av och dubbelt så många unga (22-36 år) har hoppat av jämfört med de i åldern 51-64 år.

Det är inte bra siffror. Kommunpolitik är viktigt. Det är beslut som berör människors vardag. De besluten fattas inte bäst av ett gäng medelålders personer - på väg ut ur arbetslivet - som har för mycket tid till sitt förfogande.

Det ska visserligen sägas att fyra år är en lång tid när du är 20 år. Många av de unga ledamöterna hoppar av eftersom de flyttar från kommunen. Många gånger kan det vara studier på en annan ort.

Och även det måste vara tillåtet. Det är inte en kris i demokratin om en ung ledamot hoppar av i förtid för studier.

Men ofta är avhoppet kombinerat med kritik mot politikens arbetsformer. Och många gånger är det nya personer, med en förhoppning om att kunna påverka politiken, som väljer att kliva av. Att användas som transportkompani och upptäcka att alla frågor redan är avgjorda någon annanstans än i kommunfullmäktige attraherar inte.

Precis som Johan Sundberg säger så är det långa möten – med mycket prat och lite handling. Många frågor ältas och tar tid. Och är dessutom redan avgjorda någon annanstans.

Det politiska systemet skulle kunna vara mycket mer effektivt, utan att förlora det minsta på det. Tvärtom.

Idag finns alltför få unga politiker. Men det saknas inte bara unga kommunfullmäktigeledamöter. Det saknas småbarnsföräldrar, invandrare och företagare - för att bara nämna några.

De flesta som håller på med politik i kommuner och landsting i dag är offentliganställda och dessutom i den gyllene medelåldern.

Det är de politiska partierna som idag har uppdraget att se till att det finns personer att rösta på. Men de politiska partierna och de politiska uppdragen attraherar få. Alltför få. Och de etablerade politiska partierna rasar i medlemsantal. Ibland har de till och med svårt att besätta de platser som de har rätt till.

Johan Sundbergs kritik borde svida hos det etablerade partierna. Förhoppningsvis kan det också leda till någon förändring. För något måste göras. Politik ska vara spännande och möjligt att påverka. Det är det få kommunfullmäktigemöten som är just nu.