Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En kamp för likaberättigande

Det handlar till stor del om allas lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter – om den självklara friheten att uttrycka sin kärlek och identitet. Fredrik Wallberg bestämde sig för att bli en del av RFSL Hälsingland och vill nu kunna ge andra det stöd som han själv saknade under uppväxten.

När Fredrik Wallberg från Järvsö fick frågan om att ingå i nybildade RFSL Hälsinglands styrelse var det inledningsvis inte en självklarhet.

– Jag visste att det skulle bli väldigt tidskrävande. Om jag skulle vara med ville jag vara säker på att kunna göra det helhjärtat. Det kändes som ett stort förtroende att bli tillfrågad, säger Fredrik. 

Han valde slutligen att tacka ja.

– Framför allt för att det är en så viktig fråga, som ofta glöms bort. Om jag skulle fråga folk här om de vet vad en hbtq-person är, så tror jag att nio av tio skulle svara nej.

Han menar att det helt enkelt inte är något man pratar öppet om. På så vis blir den sexuella läggning som avviker från heteronormen för många fortfarande något okänt.

– Så jag kan förstå att en förälder som får veta att deras barn är homosexuell inte vet hur de ska hantera det. Jag vill att de ska kunna vända sig till mig och att jag ska kunna vara ett stöd för dem, säger Fredrik.

I framtiden skulle han kunna tänka sig att åka runt på skolor och föreläsa och berätta om sådant som han själv inte fick information om under skoltiden.

– Jag känner absolut inte att jag fick svar på de frågor som jag hade, eller att det fanns någon som jag kunde vända mig till. De gjorde säkert så gott de kunde, men de hade helt enkelt för lite kunskap och utbildning, säger han.

För Fredrik var tonåren på många vis en otroligt jobbig tid. Glåpord och trakasserier blev en del av vardagen. Samtidigt insjuknade hans mamma i cancer. Flera gånger besegrade hon sjukdomen, som gång efter gång kom tillbaka. Sista gången, år 2008, blev kampen mot cancern för svår.

– Min mamma gick bort och jag kom ut som homosexuell här. Under den tiden fick jag verkligen veta vilka som är mina riktiga vänner.

Med hjälp av stödet från dem tog sig Fredrik igenom det, en tung period i hans liv, men som på många vis har stärkt honom.

– Det sägs ju att det som inte dödar härdar. Det skulle kännas fel att säga att jag är glad över det jag var med om. Men det har gjort mig starkare och har gett mig en trygghet i mig själv. Och det är något jag är väldigt tacksam för.

I och med sitt arbete i RFSL Hälsingland vill Fredrik kunna hjälpa andra.

– Jag vill att man ska veta att det finns en hjälpande hand. Kanske kan det kännas konstigt att vända sig till en privatperson med sina funderingar. Men att höra av sig till ett förbund kan nog vara lättare, säger Fredrik.

Trots att han lägger ner många timmar om dagen på det ideella arbetet i RFSL Hälsingland, har han även ett vanligt heltidsarbete vid sidan om det. Utöver det bloggar han också för gaybladet.se, något han har gjort sedan 2009.

– Förut var bloggandet ett sätt att få ur mig mycket som jag kände. Nu handlar det mest om min vardag. Jag har fått väldigt bra respons från följare. Flera hundra i veckan, ibland flera tusen, besöker bloggen, berättar han.

Det var i början av året som RFSL Hälsingland bildades. Särskilt under uppstartsfasen var det väldigt mycket att göra. Fredrik liknar det vid att starta upp ett företag och nämner marknadsföring, lokaler och allmän planering som några delar i arbetet. Möten har de så ofta de kan, och de försöker sprida ut träffarna runt om i landskapet.

Hittills har reaktionerna från omgivningen varit uteslutande goda.

– Alla har verkligen varit jättepositiva. Vi har inte fått höra någonting negativt. Och så tror jag att det kommer att fortsätta. Vår Facebook-sida har verkligen exploderat. Det är ett väldigt spännande arbete vi håller på med och vi har så otroligt roligt tillsammans. Vi är ett skönt gäng som kompletterar varandra väldigt bra. Jag tror att vi kommer att kunna gå långt, säger Fredrik.